Netanjahu pozvao na bojkot izraelskog TV kanala zbog HBO serije

Svet 01. sep 201912:29 > 12:30
Podeli:
Izvor: Gali Tibbon/Pool via Reuters

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu pozvao je Izraelce da bojkotuju TV Kanal 12 zbog uloge u produkciji HBO serije "Naši momci" (Our Boys) koju je označio antisemitskom.

On je na Fejsbuku napisao da bi Izraelci trebalo da prestanu da gledaju program na tom kanalu „jer je izabrao“, kako je rekao, da ocrni Izraelce u svetu „lažima protiv države Izrael“.

Serija „Naši momci“ je priča o jezivom ubistvu arapskog tinejdžera 2014. godine.

Njega su ubili jevrejski ekstremisti nakon otmice i ubistva trojice Izraelaca, učenika verske škole na Zapadnoj obali.

Ta ubistva izazvala su niz incidenata koja su na kraju dovela do 50-dnevnog rata u pojasu Gaze izmedju izraelske vojske i Hamasa.

Serija, napravljena u saradnjih izraelskih i palestinskih autora, kontroverzna je u Izraelu jer se usredsredila na ubistvo Arapina, a ne ono što mu je prethodilo.

Netanjahu inače stalno kritikuje Kanal 12 da navodno isuviše važnosti pridaje korupcionaškim slučajevima za koje je on osumnjičen i preti mu optužnica.

On je svoje kritike usmerio na odredjene novinare, a posebno Gaja Pelega, sudskog izveštača koji je objavio sve što je procurilo u javnost u slučajevima protiv Netanjahua.

Netnjahuova konzervativna partija Likud je rekla da su premijerovi advokati poslali pismo Kanalu 12, Pelegu i javnom servisu da provere navodno namerno pogrešno intepretiranje transkripta u cilju da se nanese šteta premiejru.

Izraelski premijer je danas oštro kritikovan zbog poziva na bojkot TV kanala, u sklopu svog predizbornog napada na medije, navodi AP.