Ubica Roberta Kenedija u bolnici, zatvorenik ga ubo nožem

Svet 31. avg. 201911:13 > 11:16
Podeli:
Izvor: California Department of Correct / AFP

Sirhan Sirhan, zatvoren više od 50 godina zbog ubistva senatora Roberta Kenedija, prebačen je u bolnicu pošto ga je nožem izbo drugi zatvorenik u zatvoru u San Dijegu.

U saopštenju Uprave za zatvore države Kalifornije navodi se da je Sirhan Sirhan proboden juče popodne u pritvoru blizu San Dijega.

„Policija je brzo reagovala i pronašla pritvorenika sa povredama nožem. On je prebačen u spoljnu bolnicu i trenutno je u stabilnom stanju“, navodi se u saopštenju.

U saopštenju se ne navodi ime zatvorenika ali izvor iz vlade je potvrdio za AP da je reč o Sirhanu.

Zatvorski zvaničnici javili su da je navodni napadač identifikovan i da je izdvojen od ostalih zatvorenika dok se sprovodi istraga.

Sedamdesetpetogodišnji Sirhan osudjen je za ubistvo Kenedija nešto posle ponoći, 5. juna 1968. godine. Ubistvo se dogodilo odmah pošto je Kenedi, tada senator Njujorka, proglasio pobedu na unutarpartijskim izborima demokratske stranke u Kaliforniji za predsedničkog kandidata.

Kenedi je upravo završio svoj pobednički govor pred razdraganim pristalicama u hotelu Ambasador u Los Andjelesu kad je odlučio da prodje kroz kuhinju hotela. Stao je da se rukuje sa jednim kelnerom koji mu je dan ranije doneo hranu u sobu kada mu je pucano u glavu. Podlegao je povredama narednog dana.

Robert Kenedi je mladji brat predsednika Džona Kenedija, koji je takodje ubijen u atentatu, 1963. u Dalasu.

Sirhan je prvo bio osudjen na smrt ali kada je Kalifornija na kratko zabranila smrtnu kaznu njegova presuda je preinačena na doživotni zatvor. Više puta mu je odbijeno uslovno puštanje na slobodu.

Tokom godina Sirhan je tvrdio da se ne seća da je pucao niti svog prvobitnog priznanja. Kao poznati zatvorenik Sirhan je nekio vreme držan u posebnoj jedinici u državnom zatvoru Korkoran u Severnoj Kaliforniji.

Pre nekoliko godina rekao je vlastima da bi više voleo da bude sa ostalim zatvorenicima i prebačen je u zatvor kod San Dijega.