Iran dozvolio ženama da na stadionima prate kvalifikacije za Svetsko prvenstvo

Svet 25. avg. 201915:22 > 15:29
Podeli:
Izvor: REUTERS/Stringer Iran

Ženama će u Iranu prvi put nakon 40 godina biti dozvoljeno da prisustvuju kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo u fudbalu, izjavio je zvaničnik ministarstva za sport.

„Žene će 10. oktobra moći da dođu na kvalifikacionu utakmicu protiv Kambodže na stadionu Asadi“, rekao je za državnu novinsku agenciju Irnu zamenik ministra sporta Džamšid Tagizadeheh.

Dodao je da su za to ispunjeni „uslovi“ i da će Iran na taj način pokazati svetu kako žene u toj zemlji nisu diskriminisane. 

Ženama je u Iranu ulaz na stadione zabranjen još od 1981. godine, nedugo nakon Islamske revolucije 1979. godine.

Tada su ultrakonzervativni klerici to opravdavali tvrdnjom da one ne bi smele biti izložene frenetičnom navijanju muških navijača, niti njihovim „neukusnim“ komentarima. 

Predsednik FIFA Đani Infantino nedavno je pozvao Iran da dopusti ženama dolazak na stadione za vreme kvalifikacija za Svetsko prvenstvo 2022. godine. I Irak, Bahrein i Hongkong su takođe u grupi koja igra kvalifikacione utakmice za Azijski kup 2023. godine. Infantino je Iranskom fudbalskom savezu dao rok do 15. jula da ukine zabranu kako bi žene mogle pratiti kvalifikacione utakmice za prvenstvo u Kataru 2022. godine.

„To dugujemo ženama širom sveta, ali istovremeno je naša odgovornost da to i učinimo u skladu s načelima utvrđenim statutom FIFA“, istakao je Infantino u pismu iranskom fudbalskom savezu u julu (FFRI).

Postoji mogućnost da FIFA sankcioniše FFIRI ako žene ostanu isključene iz ovih sportskih događaja. Suspenzija bi značila da Iran možda neće moći da učestvuje na Svetskom prvenstvu 2022. godine.

Prošle godine je ženama bilo dopušteno da prisustvuju utakmicama azijskog finala Lige šampiona u Iranu, ali nisu mogle doći na međunarodnu prijateljsku utakmicu protiv Sirije.