Saopšteno da će Makron preneti poruku Iranu u ime G7, Tramp demantuje dogovor

Svet 25. avg 201913:09 > 13:12
Podeli:
Izvor: Michel Spingler/Pool via REUTERS

Vođe zemalja G7 dogovorile su se da dozvole francuskom predsedniku Emanuelu Makronu da uputi poruku Iranu u njihovo ime. Američki predsednik Donald Tramp demantovao je da su se zemlje G7 dogovorile za vreme samita u Bijaricu u Francuskoj oko zajedničke poruke Iranu.

Kako je navelo francusko predsedništvo, Makron će razgovarati sa iranskim vlastima na osnovu dogovora postignutih sinoć na neformalnoj večeri sa predsednikom SAD Donaldom Trampom i drugim vođama zemalja učesnica samita Grupe sedam u Bijaricu, u Francuskoj.

Nisu dati detalji o tome kakvu će poruku Makron preneti, ali francusko predsedništvo je navelo da je cilj da se spreči da Iran dobije nuklearno oružje i izbegne dalja eskalacija tenzija na Bliskom Istoku.

Francuska je predsedavajuća Grupe sedam ove godine i domaćin je ovogodišnjeg samita.

Makron već nekoliko meseci predvodi pokušaje da se spase nuklearni sporazum sa Iranom iz 2015. godine koji se raspada od kada je Tramp iz njega povukao Ameriku.

Francuski predsednik se sastao sa iranskim ministrom spoljnih poslova Mohamadom Džavadom Zarifom u petak pre odlaska na samit u Bijaricu.

Tramp demantuje da je razgovarao o zajedničkoj poruci G7 Iranu

Američki predsednik Donald Tramp demantovao je da su se zemlje G7 dogovorile za vreme samita u Bijaricu u Francuskoj oko zajedničke poruke Iranu. 

„Nisam o tome razgovarao“, rekao je Tramp u odgovoru novinarima. 

On je time osporio domaćina samita francuskog predsednika Emanuela Makrona koji je ranije izjavio za televiziju LCI da su ga partneri u G7 zadužili sa zajedničkom porukom o iranskom pitanju. 

Makron je precizirao kasnije da nije dobio zvanični mandat da u ime vođa G7 prenese poruku Iranu, ali je rekao da će moći da razmatra to pitganje u kontekstu onoga što su se dogovorili za vreme sinoćnje večere, prenosi AP.

Makron je opisao večeru kao „neformalnu raspravu, slobodnu, intenzivnu i veoma dugu“, koja se odnosila posebno na požare u Amazonu, ukrajinsku krizu i Rusiju.

On je rekao da je Tramp predsednik „prve svetske sile“ koji mora da brani interese svojih glasača i da je vrlo jasno izneo svoje stavove o Iranu i drugim temama.

Tramp je rekao za vreme bilateralnog sastanka sa japanskim premijerom Šinzom Abeom da on ne sprečava bilo kog lidera da razgovara sa Iranom, ukazujući na nedavne Abeove kontakte. 

„Ako hoće da razgovaraju, mogu da razgovaraju“, rekao je Tramp.