Poljaci se bune protiv Putinovih "Noćnih vukova"

Svet 13. apr 201513:28 > 13:46
Podeli:
Izvor: EPA

Ruski motociklisti, među kojima će biti i članovi grupe "Noćni vukovi", bliski ruskom predsedniku Vladimiru Putinu, najavili su da će tokom svečane vožnje do Berlina povodom obeležavanja 70. godišnjice okončanja Drugog svetskog rata proći i kroz Poljsku, što je u toj zemlji izazvalo žestoke reakcije.

Ruska federacija za moto-turizam je najavil da će povodom 70. godišnjice pobede nad nacističkom Nemačkom organizovati svečanu vožnju od Moskve do Berlina, gde bi motociklisti trebalo da stignu na Dan pobede, 9. maja, preneo je Radio Slobodna Evropa (RSE).

Motociklisti planiraju da na tom putu prođu kroz Belorusiju, Poljsku, Slovačku, Austriju i češku i usput posete spomenike ratu, memorijalne muzeje o holokaustu i groblja sovjetskih vojnika, najavila je Federacija.

„Ova akcija nema za cilj izražavanje političkih stavova, već podsticanje patriotskih osećaja učesnika“, rekao je organizator događaja Andrej Bobrovski, koji je naveo da će na vožnju krenuti između 30 i 40 bajkera.

Među njima bi trebalo da budu i članovi motociklističkog kluba „Noćni vukovi“, koji imaju bliske veze sa ruskim predsednikom Putinom i koji su aktivno podržavali rusku aneksiju Krima i proruske snage koje se bore na istoku Ukrajine.

Potpisana i peticija protiv prelaska

Izvor : EPA

Kada dođu do Poljske, međutim, ruski motociklisti bi mogli da se nađu okruženima mnogo brojnijim lokalnim stanovništvom, koji neće biti posebno srećni što ih vide, navodi RSE.

Čim su Rusi obznanili svoje planove, koji su odmah preneli evropski mediji, na Fejsbuku se pojavila grupa na poljskom pod naslovom „Ne prolasku ruskih bandita kroz Poljsku“.

Pored toga, više od 8.000 Poljaka je potpisalo peticiju u kojoj se navodi da bi motociklistima iz Rusije „trebalo zabraniti da prolaze kroz zemlje Evropske unije i da prelaze poljsku granicu“.

Organizator Bobrovski je izjavio da je upoznat sa reakcijom Poljaka na planiranu vožnju i da razmatra da se obrati ljudima koji vode pomenutu stranicu na Fejsbuku.

„Mi naravno ne želimo nikakve sukobe. Nemamo nikakve ekstremističke namere. Naša namera je, veoma prosto, istorijska – da odamo počast našim precima i, naravno, da do 9. maja stignemo u Berlin“, istakao je on.