Misteriozna smrt Džefrija Epstajna: Društvene mreže pune teorija

Svet 18. avg. 201918:54
Podeli:
Izvor: Printscreen

Teorije o tome kako je preminuo milijarder Džefri Epstajn, kojeg je čekalo suđenje za seksualnu zloupotrebu i privođenje maloletnica, šire se Tviterom i Fejsbukom, a mnoge su čak postale vest u tradicionalnim medijima.

Čim je objavljeno da je bogataš preminuo nakon što je verovatno izvršio samoubistvo, i to samo nekoliko dana nakon što je pokušao već da digne ruku na sebe, društvene mreže počeli su da razvijaju teorije. Kako se to dogodilo? Ko je to uradio? Predsednik Tramp čak je retvitovao komičara Terensa K. Vilijamsa na kojem on kaže: „Pazite ovo, on je nešto znao o Klintonima, i čovek na kraju mrtav!“

Oni koji prate društvene mreže kažu da je smrt Džefrija Epstajna izazvala lavinu dezinformacija na Tviteru, Fejsbuku i Jutjubu.

„To je već standard. Često se desi da se o mnogima tako šire dezinformacije“, kaže Irina Raiku, sa Univerziteta Santa Klara.

„Uvek je bilo teorija zavere, samo sada se brže šire i imaju veću publiku, nego što su na samom početku to pratili samo zaljubljenici. Sada svako ima mišljenje“, smatra Hani Farid, sa Univerziteta Berkli.

Jedna od stvari koja se dešava na Tviteru je što vas obaveštava o tome šta je trend na mreži. Za kritičare, to je ulje na vatru za ekstremne ideje i teorije zavere, jer tako dobijaju na pažnji i značaju.

„Ideja da se na mrežama ne pokazuje ono što svi komentarišu ima smisla, jer skreće ljudima pažnju na nešto što im nije u sferi interesovanja. A ako svi komentarišu teorije zavere, društvene mreže ih šire i ljudi pričaju o tome“, kaže Raiku.

„Moramo da počnemo da razmišljamo o nekoj razumnoj zaštiti na internet, jer ono što se dešava na društvenim mrežama počinje da ima posledice u stvarnom svetu“, dodaje Farid.

Sa svakim novim i veliki ispadom, društvene mreže su pod pritiskom da na neki način regulišu ekstremne stavove.

Nije čudno da je slučaj Džefrija Epstajna izavao mnogo komentara i teorija zavere.

On je nađen mrtav u zatvorskoj ćeliji gde je čekao početak suđenja. Trebalo je da bude pod ndzorom jer je već pokušao samoubistvo, ali Njujork tajms je, pozivajući se na neimenovane izvore, objavio da su dvojica stražara zaspala na dužnosti i da je tri sata bio bez nadzora. Epstajnov prijatelji bili su inače i Donald Tramp i Bil Klinton.