Pakistanski premijer uporedio Kašmir sa Srebrenicom

Svet 15. avg 201913:10 > 13:15
Izvor: PTI handout/via REUTERS TV

Pakistanski premijer Imran Kan upozorio je u četvrtak na mogućnost novog masakra i etničkog čišćenja muslimana u Kašmiru, poput onog koji se dogodio pre 24 godine u Srebrenici.

„Zar će svet tiho posmatrati masakr i etničko čišćenje muslimana u Kašmiru kao što je to bilo sa Srebrenicom“, upitao se Kan na Tviteru i dodao:

POVEZANE VESTI

„Želim sa upozorim međunarodnu zajednicu dam ako dozvoli da se to dogodi, to će imati ozbiljne posledice i izazvaće reakcije u muslimanskom svetu koje pokreću radikalizaciju i cikluse nasilja.“

Ove reči Kana dolaze nakon što je Indija 5. avgusta ukinula specijalni status Kašmira u pokušaju da potpuno integriše jedini region sa većinskim muslimanskim stanovništvom.

Kašmir je pod ključem već više od sedam dana, s prekidom mobilne, fiksne i internet mreže i ograničenjima poput policijskog časa koji ljudima zabranjuju okupljanje.

Zvničnici su u sredu saopštili da su ta ograničenja ublažena u regionu hinduističke većine Džamuu.

Indija tvrdi da će odluka o oduzimanju specijalnog ustavnog statusa Kašmiru, i njegovo premeštanje iz kategorije savezne države u teritoriju, osloboditi to područje od separatizma.

Pobunjenici se u Kašmiru decenijama bore protiv indijske vlasti. U sukobima ekstremista i demonstranata s indijskim snagama bezbednosti je od 1989. poginulo oko 70.000 ljudi. Najveći deo stanovnika Kašmira želi ili nezavisnost ili pripajanje Pakistanu.

I Indija i Pakistan polažu prava na Kašmir i dva puta su ratovali zbog njega. Prvi rat je okončan 1948. podelom Kašmira i obećanjem referenduma pod pokroviteljstvom UN o budućem statusu. Taj referendum nikada nije održan, prenosi Radio Slobodna Evropa.