Direktor američke imigracione službe "dopunio" tekst na Kipu slobode

Svet 13. avg 201922:16 > 22:18
Izvor: Tanjug/AP/Evan Vucci

Direktor američke federalne Službe za državljanstvo i imigraciju Ken Kučineli "dopunio je" tekst uklesan na Kipu slobode u Njujorku da bi, kako je objasnio, bio u skladu sa novom uredbom o odobravanju zelenog kartona migrantima.

Tekstu pesnikinje Eme Lazarus „Dajte mi svoje umorne, svoje siromašne, svoje zbijene mase koje čeznu da dišu slobodno“ Kučineli je dodao „i koje znaju da stoje na svojim nogama i da ne budu trošak državi“, preneo je BBC.

Uredba koja je usvojena u ponedeljak predviđa da legalni migranti neće moći da dobiju zeleni karton ako su, između ostalog, koristili povlastice poput stanovanja u državnim stanovima ili pomoći u hrani.

U intervjuu za radio NPR Kučinelija su pitali smatra li da su reči pesme Eme Lazarus iz 1883. uklesane na Kipu slobode i dalje aktuelne i da li su još deo američkog etosa, usledio je odgovor: „Naravno da jesu, uz dodatak – dajte mi svoje umorne i siromašne koji znaju da stoje na svojim nogama i da ne budu trošak državi“.

„To je uklesano na Kip slobode gotovo u isto vreme kada je usvojen prvi zakon o migraciji, što je zanimljivo“, kazao je Kučineli.

Na novo pitanje da li je novom uredbom izmenjena definicija „američkog sna“, Kučineli je odgovorio: „Niko ko ovde nije rođen kao Amerikanac nema pravo da postane Amerikanac“.