Lovac NATO pokušao da se približi Šojguovom avionu

Svet 13. avg 201920:33 > 21:24
Podeli:
Izvor: Tanjug/AP/Russian Defense Ministry Press Service

Avion F-18 pokušao je da se približi avionu ruskog ministra odbrane Sergeja Šojgua nad vodama Baltičkog mora, ali ga je u tome sprečio ruski "Suhoj-27", saopštilo je rusko ministarstvo odbrane. Zvaničnik NATO je naveo da su avioni poslati kako bi identifikovali rusku letelicu.

Avion u kom se nalazio Sergej Šojgu leteo je iz Kalinjingrada za Moskvu uz pratnju dva „Su-27“.

Sa Šojguom je bio i dopisnik agencije TASS, koji je javio da su ruski borbeni avioni primorali F-18 da se udalji. Na snimku objavljenom na ruskim televizijama po Šojguovom povratku u Moskvu, vidi se manevar ruskog Su-27 koji je oterao borbeni avion F-18 koji je leteo blizu ministrovog aviona.

Izvor : Tanjug/AP/Russian Defense Ministry Press Service

Neimenovani zvaničnik NATO-a kazao je da su avioni tog saveza poslati kako bi identifikovali ruski avion koji je prišao blizu vazdušnog prostora saveznika. On je rekao da je ruski avion, kojeg je pratio barem jedan bombarder, praćen iznad Baltičkog mora. Neimenovani zvaničnik je naglasio da su se avioni NATO posle identifikovanja ruske letelice vratili u bazu.

Sličan incident dogodio se 2017. godine, kada se poljski lovac F-16 približio Šojguovom avionu iznad Baltičkog mora, ali ga je ruski mlaznjak oterao.

Poslednjih godina su česti susreti između ruskih i NATO aviona, jer su obe strane povećale vojnu patrolu usled sve većih tenzija.