Danska premijerka se izvinila za decenije zlostavljanja dece u sirotištima

Svet 13. avg. 201917:01 > 17:04
Podeli:
Mete Frederiksen
Izvor: Ritzau Scanpix/Philip Davali via REUTERS

Danska premijerka Mete Frederiksen zvanično se izvinila stotinama dece koja su bile žrtve zlostavljanja u sirotištima nakon Drugog svetskog rata u toj državi, piše BBC.

Od 1945. do 1976. godine deca su seksualno zlostavljana, tučena i drogirana po dečijim domovima širom Danske, utvrdilo je službeno istraživanje.

Tim domovima je rukovodila država i žrtve su godinama tražile izvinjenje.

Bivši štićenici iz dečjih domova i njihovi rođaci pozvani su na svečanost u Marienborgu, u premijerkinu službenu rezidenciju.

„Volela bih da svakoga od vas pogledam u oči i izvinim se. Ne mogu da snosim krivicu, ali mogu da snosim odgovornost“, rekla je Frederiksen.

Ona je mnoge prisutne rasplakala izjavom da su deca odvojena od roditelja i umesto zaštite i topline dobila poniženje i zlostavljanje.

„Izvinjenje znači puno. Sve što smo želeli bio je mir“, rekao je jedan od žrtava, Arne Roel Jorgensen.

On je za BBC rekao da su životi mnoge dece uništeni zlostavljanjem. Alkohol, droga, česta promena posla i propali brakovi samo su neke od posledica.

Arne pati od post-traumatskog poremećaja zbog onoga što mu se dogodilo pre mnogo godina.

„Mnogi od nas su imali propali brakove i nismo naučili kako da se ponašamo u društvu jer nam niko nije pokazao. Sad imam 68 godina i definitivno još uvek živim sa posledicama“, rekao je on.

Prvi detalji o zlostavljanju u domovima pojavili su se 2005. godine u danskom TV dokumentarcu. Tada su izneti šokantni navodi o zlostavljanju u najozloglašenijem sirotištu za dečake, Godhavn na severu Danske.

U dokumentarcu su takođe otkriveni dokazi da su deca testirana na drogu kada je otkriveno da su im davali sintetičku drogu LSD. Mnoga deca su nakon toga postala zavisnici.

Ubrzo nakon dokumentarca formirano je Nacionalno udruženje Godhavn i 2010. godine je sprovedena nezavisna istraga.

U izveštaju koji je 2011. godine objavilo to udruženje, nakon razgovora decom, osobljem i državnim inspektorima zaključeno je da su deca zlostavljana i zanemarivana u 19 sirotišta u Danskoj.

Utvrđeno je da se dešavalo „alarmantno fizičko, seksualno i psihičko zlostavljanje“, a istraživači su čak pronašli tragove krvi na gimnastičkom konju, što ukazuje da su na njemu tukli decu.

Nikada niko nije procesuiran zbog onoga što se događalo u sirotištima, a vlade su odlučile da je slučaj zastareo. Pre nego što je izabrana u junu, premijerka Frederiksen je obećala da će se izviniti za ulogu države.

Paul Erik Rasmusen, koji je bio u Godhavnu početkom 1960-ih, godinama se borio za izvinjenje i uvek je smatrao da je priznanje glavni cilj.

Mnoge žrtve odlučile su da ne traže odštetu, ali Rasmusen kaže da razume svakoga ko želi.

Neki smatraju da bi trebalo osnovati posebnu komisiju i fond za procenu nadoknade i navode da je zlostavljanje jasno kršenje konvencije o mučenju koja je ugrađena u danski zakon 1984. godine.