Nakon smrti milijardera Džefrija Epstajna šire se brojne teorije zavere

Svet 11. avg. 201915:01 > 15:04
Podeli:
Izvor: STEPHANIE KEITH / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / AFP

FBI je otvorio istragu o tome kako se američki milijarder Džefri Epstajn mogao ubiti u zatvoru gde je čekao početak suđenja za trgovinu seksualnim robljem, piše BBC.

Njegovo telo nađeno je u subotu ujutro u ćeliji zatvora na Manhetnu, jednog od najsigurnijih u SAD-u.

Prošlog je meseca Epstajn pronađen u polusvesnom stanju u ćeliji nakon očiglednog pokušaja samoubistva. Gradonačelnik Njujorka Bil de Blazio rekao je kako je „sada očito“ da Epstajn ne može optužiti druge.

„Ono što nas sve zanima je šta je sve znao?“, upitao je de Blazio, jedan od kandidata za demokratsku predsedničku nominaciju.

„Koliko je drugih milionera i milijardera bilo uključeno u nezakonite aktivnosti kojima se bavio?“, dodao je. „Te informacije nisu umrle s Džefrijem Epstajnom. To takođe treba istražiti!“.

Nakon Epstajnove smrti pojavile su se brojne teorije zavere.

Epstajn (66) se prošlog meseca izjasnio se da nije kriv po optužnici koja ga tereti za trgovinu seksualnim robljem i pritvoren je bez prava na kauciju.

Njegova smrt usledila je dan nakon što su javno objavljene stotine stranica sudskih dokumenata u kojima se iznose nove optužbe protiv njega i njegovih bogatih i slavnih prijatelja i poznanika.

Epstajn je poznat po druženjima s političarima i kraljevskom porodicom, a prijatelji su mu bili američki predsednik Donald Trump, bivši predsednik Bil Klinton, a prema sudskim navodima i britanski princ Andrju, sin kraljice Elizabete.

Postoje protuvrečni izveštaji je li Epstajn bio pod 24-satnim nadzorom nakon prvog pokušaja samoubistva. List Njujork Tajms piše da je bio, ali da su mere ukinute nedelju dana pre smrti.

Glavni državni tužilac Vilijam Bar rekao je da postoje „ozbiljna pitanja koja zahtevaju odgovor“. Dodao je da je „zaprepašćen“ smrću Epstajna i naveo da je ministarstvo pravosuđa otvorilo službenu istragu.

Njegove žrtve razočarane su što mu se neće suditi.

„Užasno sam ljuta i povređena znajući da je opet mislio da je iznad zakona i da je izabrao lakši način“, rekla je Džena-Lisa Džouns u saopštenju.

„Besna sam jer se Epstajn neće morati suočiti sa žrtvama na sudu“, izjavila je CNBC-u druga žrtva, Dženifer Araoz. „Do kraja života moramo živeti s ožiljcima njegovih dela“, istaknula je.