Ubio se Džefri Epstajn, milijarder optužen za trgovinu belim robljem

Svet 10. avg. 201916:19 > 16:21
Podeli:
Izvor: Tanjug / New York State Sex Offender Registry via AP

Milijarder optužen za trgovinu belim robljem Džefri Epstajn ubio se u pritvoru u Sjedinjenim Američkim Državama, preneo je ABC.

Epstajn je uhapšen 6. jula, a na ročištu je izjavio da nije kriv po optužnici koja ga tereti.

Pronađen je bez svesti 25. jula, u ćeliji na Menhetnu, s povredama vrata. Tada nije bilo jasno da li se sam povredio ili je napadnut, ali je od tada bio pod stalnim nadzorom da se ne bi ubio.

Samoubistvo je počinio čekajući početak suđenja, nakon što mu je ukinut mu je ukinut dvonedeljni nadzor posle prethodnog incidenta.

Državni tužilac Vilijam Bar rekao je da je bio „zaprepašćen“ kada je čuo da se Epstajn ubio. Rekao je da će FBI i ministarstvo pravosuđa istražiti šta se dogodilo.

„Epstajnova smrt postavlja ozbiljna pitanja na koja se mora odgovoriti“, rekao je on.

Iz zatvora su potvrdili da je bio smešten u dobro obezbeđenom delu zatvora gde su smešteni zatvorenici visokog profila koji su odvojeni od običnih građana. Donedavno je tu bio meksički narko-bos Hoakin „El Čapo“ Guzman.

Epstajnu je prethodno odbijena kaucija i bio je suočen sa kaznom do 45 godina iza rešetaka.

Epstajnovo hapšenje privuklo je veliku pažnju zbog sporazuma koji mu je omogućio da se izjasni krivim za podvođenje maloletnica na Floridi kako bi izbegao ozbiljnije savezne optužbe.

Čak 36 devočica svedočilo je protiv njega, a odslužio je samo 13 meseci zatvora 2008. godine.

Savezni tužioci u Njujorku ponovo su otvorili istragu nakon što je list Majami Herald pokrenuo lavinu ogorčenja zbog sporazuma.

U petak je ukinuta tajnost i objavljeno je više od 2.000 stranica dokumenata koji se odnose na jednu odbačenu tužbu koju je protiv Epstajna podnela njegova bivša devojka Virdžinija Đufre, i sada jedna od tužilja protiv njega. Ti zapisi sadrže živopisne navode protiv Epstajna.

Sigrid Mekoli, advokatica te njegove bivše devojke, rekla je da je Epstajnovo samoubistvo manje od 24 sata posle ukiudanja tajnosti i objavljivanja tih dokumenata, „nije slučajnost“.

Pre hapšenja prošlog meseca Epstajn je živeo neuobičajeno luksuzno čak i za bogataše, i bio okružen moćnim ljudima. On se družio sa prinčevima i predsednicima, a živeo je na privatnom ostrvu od 40 hektara na Karibima i posedovao je jednu od najvećih palata u Njujorku.

Dotad skoro nepoznati Epstajn je dospeo u vesti 2002. godine pošto je jedan njujorški tabloid izvestio da je svoj „Boing 727“ pozajmio za prevoz bivšeg predsednika Bila Klintona i druge poznate u misiju pomoći u Africi za borbu protiv AIDS-a.

Među njegovim prijateljima su i predsednik SAD Donald Tramp i britanski princ Endru.