Racija protiv ilegalnih imigranata u SAD – uhapšeno više od hiljadu osoba

Svet 08. avg. 201919:13 > 19:26
Podeli:
Izvor: Printscreen

U najvećoj raciji protiv imigranata u poslednjih nekoliko godina, u Sjedinjenim Američkim Državama uhapšeno je više od hiljadu osoba, koje nelegalno rade u zemlji, izveštava CNN. Operacija je, kako je saopšteno, bila planirana mesecima i gotovo svi uhapšenih su imigranati iz Latinske Amerike.

Samo u raciji po fabrikama za preradu mesa u američkoj državi Misisipi uhapšeno je 680 imigranata. Akciju je izvelo oko 600 službenika uprave za imigracije i carinu, koji su sprečavali imigrante da beže preko okolnih livada.

Američki predsednik Donald Tramp, od dolaska na vlast sprovodi čvrstu imigracionu politiku.

„Nećemo izdavati upozorenje. Nema tu tajne. Akcija počinje u nedelju i njihov zadatak je da pokupe ljude i vrate ih u njihove države ili da ih, ako su prekršili druge zakone, sprovedu u zatvore“, kazao je Tramp.

Osumnjičeni su ukrcani u autobuse u šest gradova u Misisipiju, dok su ih ispred čekali članovi porodice i prijatelji.

„Naredba o masovnim deportacijama koristi se kao politička igračka – to je najsuroviji pokušaj manipulacije Amerikancima koji sam ikad videla“, kaže Šejla Džekson Li, demokratska kongresmenka iz Teksasa.

Zvaničnici Agencije za imigraciju i carinu saopštili su da su migranti odvedeni u vojnu bazu, gde će biti procesuirani. Pojedinima su stavljene nanogice, dok se čeka da budu saslušani u sudu. Neki su izbegli privođenje zahvaljujući pomoći komšija i prijatelja.

„Poštedeli su mog muža i mog sina. Bog je veliki i svi su nam pomogli. Hvala svima“, kazala je supruga jednog ilegalnog migranta.

Federalno tužilaštvo je upozorilo kompanije koje zapošljavaju ilegalne imigrante da će biti kaženjene ako se utvrdi da su prekršile federalni zakon.

„Imamo puno imigranata ovde u Kantonu ali ne znam jesu li ovde legalno ili ilegalno“, kaže gradonačelnik Kantona Vilijam Truli.

„Jako je teško videti kako mnoga deca plaču za svojim najmilijima, jer su ih odveli i ne znaju kada će ih ponovo videti“, rekla je CDezri Hju, koja radi u Morton Plantu.

Kompanije, manje i veće, često zapošljavaju migrante, uključujući i ilegalne, zato što su spremni da rade poslove koje američki radnici ne žele da obavljaju. Imigracioni aktivisti ističu da je takva vrsta zapošljavanja ključna za američku ekonomiju, piše Glas Amerike.