Izrael učestvuje u pomorskoj misiji u moreuzu Ormuz

Svet 06. avg. 201920:52 > 20:59
Podeli:
Izvor: Reuters/Amir Cohen

Izraelski ministar spoljnih poslova Izrael Kac rekao je da je Izrael uključen u pomorsku misiju koju predvode SAD kako bi se osigurala bezbednost u moreuzu Ormuz, gde je Iran nedavno oteo trgovačke brodove.

Kac je to rekao na zatvorenom sastanku parlamentarnog odbora za spoljne poslove i odbranu, objasnivši da je Izrael zadužen za obaveštajni rad, između ostalog, preneli su izraelski mediji.

On je ocenio da je ta misija od strateškog interesa za Izrael koji nastoji da se suprotstavi Iranu i poboljša veze sa zemljama Zaliva.

Kako navode mediji, Kac je na sastanku odbora rekao i da je dao instrukcije svom ministarstvu da radi na uključivanju Izraela u misiju nakon nedavne posete Abu Dabiju.

Tamo se sastao s jednim visokim zvaničnikom Ujedinjeih Arapskih Emirata sa kojim je raspravljao o iranskoj pretnji.

Kac je takođe pohvalio jučerašnju najavu Velike Britanije da će se uključiti u misiju.

U medijskim izveštajima se ne navodi da li je Kac najavio da će Izrael poslati brodove da učestvuju u misiji. U julu je javni servis Kan objavio da se od Izraela ne očekuje da to učini.

SAD sada nastoje da obrazuju međunarodnu koaliciju da štiti teretne bodove koji prolaze kor Ormuski moreuz, ali se saveznici te zemlje brinu da ne budu uvučeni u sukob s Iranom.