El Paso i Dejton posle tragičnog vikenda – vlasti traže što bržu promenu zakona

Svet 05. avg. 201918:42 > 19:09
Podeli:
Izvor: Tanjug/AP Photo/John Minchillo

Lokalne zajednice u Teksasu i Ohaju suočavaju se s posledicama terorističkih napada - tokom vikenda ubijeno je 29 osoba, ranjeno više od 50. Vlasti u El Pasu i Dejtonu, ali i vlasti saveznih država Tekas i Ohajo, traže od svih političkih snaga u SAD-u da se što pre promeni zakon, i da se radi na prevenciji ovakvih događaja u budućnosti.

Američki predsednik Donald Tramp, koji je vikend proveo igrajući golf, najavio je i prve poteze države.

Jedan od glavnih zadataka američke administracije u narednim sedmicama će biti zaustavljanje mržnje i efikasnije lečenje osoba sa mentalnim oboljenjima, jačanje sistema za upozoravanje na opasne pojedince, ali i reforma pravosudnog sistema.

„Mržnja i mentalne bolesti povlače obarač, a ne oružje. Naredio sam Ministarstvu pravosuđa da predloži zakon koji će predviđati da se oni koji su počinili zločine iz mržnje i masovna ubistva suoče sa smrtnom kaznom i da ona bude izvršena brzo, odlučno i da ne prođu godine sudskih postupaka“, rekao je predsednik SAD Donald Tramp.

Gradonačelnici El Pasa i Dejtona, Di Margo i Nan Valej, upozoravaju na poraznost događaja od proteklog vikenda.

Još dve osobe ranjene u El Pasu podlegle su povredama danas, čime je broj mrtvih u tom incidentu povećan na 22. U subotnjem napadu u robnoj kući Volmart ranjeno je više od 20 osoba.

„Otišao sam juče u bolnicu kako bi posetio što je moguće više povređenih. Prva stanica je bila soba dečaka starog deset nedelja, čija je majka umrla štiteći ga. U tom trenutku je javljeno njegovom dedi da mu je preminuo i otac. To je stvarna tragedija. Đavo je došao u El Paso van grada i mi se nosimo s tim“, rekao je gradonačelnik Di Margo.

Moj posao kao gradonačelnice je brinuti se za svoju zajednicu, objediniti zajednicu i osigurati da ona ima ono što joj treba. Ono što želim od Kolambusa i Vašingtona je da i oni rade svoj posao. Ne verujem, a razgovarala sam ovde s našim policajcima, napadač je imao pušku koju je legalno kupio, šaržere koje je legalno stekao. Zapravo ne razumem zašto je oružje takve veličine potrebno na našim ulicama“, navela je Nan Valej.

Žrtve, među kojima su i one koje se oporavljaju od rana zadobijenih u napadima, svedoče o užasnim scenama borbe za goli život.

„Odjednom u sred smejanja, zabave i dobre priče, počela je pucnjava za koju nismo znali da je pucnjava. Mislili smo da su petarde bačene na ulici, onda smo shvatili da nisu nego da su pucnji. Bacili smo se na pod, ali nismo imali gde da pobegnemo, sakrila sam se iza jednog automobila. Ovaj lik je bio nekoliko automobila od nas i pucao je na nas. Videla sam kako je dopunio pušku. Bio je veoma smiren i pucao po nama, ispalio je 16 metaka, pravila sam se da sam mrtva pa sam tako preživela“.

„Povici, automobili, haos. Nikada pre nisam bila izgurana van iz Njukoma, nikada mi nije bilo rečeno da izađem iz Njukoma. Obezbeđenje je trčalo okolo i govorilo ljudima da izađu van i tako smo se ponašali, znali smo da je nešto pogrešno. Kada smo izašli napolje, videli smo tela i znali smo da je drugačije. Ovo je bilo nešto što nikad nismo doživeli, ne želim nikome da ovo doživi“.

Predsednik Tramp, ali i drugi zvaničnici su pozvali da se što pre uspotavi međustranačka saradnja, kako bi se što pre usvojili neophodni zakoni. Od Predstavničkog doma i Senata će zavisiti njihovo donošenje, ali i konkretna realizacija.