Mjanmar razmatra mogućnost davanja državljanstva Rohindžama

Svet 28. jul 201920:31 > 20:35
Podeli:
Izvor: REUTERS/Mohammad Ponir Hossain

Pripadnici etničke grupe Rohindža koji su iz Mjanmara izbegli u susedni Bangladeš usled napada vojske mogli bi zatražiti državljanstvo ako se vrate, rekao je visoki mjanmarski zvaničnik.

Mjanmarski ministar spoljnih poslova U Myint Thu vodio je desetočlanu delegaciju u Bangladeš na razgovore o repatrijaciji Rohindža, od kojih se mnogi nalaze u izbegličkim kampovima u toj zemlji.

Na konferenciji za medije nakon posete izbegličkom kampu na jugoistoku Bangladeša, Thu je rekao da bi Rohindže mogle zatražiti da postanu „naturalizovani državljani “ Mjanmara.

„Pokušavamo im objasniti koje su mogućnosti dobivanja državljanstva“, rekao je Thu novinarima nakon susreta s Rohindžama, etničkoj muslimanskoj manjini Mjanmara koja je izbegla pred represijom mjanmarske vojske.

Thu je rekao da, po zakonu, oni nemaju pravo na puno državljanstvo, ali da bi umjesto toga mogli zatražiti status „naturalizovanih državljana“ dok bi njihova deca mogla imati pravo na puno državljanstvo.

Bangladeš i Mjanmar su 2017. potpisali sporazum o dobrovoljnom povratku izbeglica, ali proces repatrijacije je stao. Bangladeš je za to okrivio nespremnost Mjanmara da ih primi natrag, a mnoge Rohindže se pribojavaju progona ukoliko ih se neće priznati za državljane Mjanmara.

Gotovo 750.000 Rohindža izbeglo je u Bangladeš tokom obračuna vojske s tom grupom u avgustu 2017. godine. Mjanmar je većinski budistički, a UN i druge humanitarne organizacije optužile su vladu Mjanmara za etničko čišćenje i genocid.