Katar navodi da je oružje pronađeno u Italiji "prodato odavno"

Svet 17. jul 201911:57 > 12:01
Podeli:
Izvor: Polizia di Stato/Handout via REUTERS

Katar je saopštio da je projektil koji je u Italiji otkrila policija nekada bio u posedu katarske vojske ali da je 1994. bio prodat trećoj zemlji.

„Katar trenutno veoma blisko saradjuje sa zainteresovanim stranama, pa i Italijom, na otkrivanju činjenica, i veoma je zabrinut jer je projektil prodat pre 25 godina pronadjen u posedu nedržavnog aktera“, navela je na Tviteru portparolka katarskog ministarstva spoljnih poslova Lolva al-Kater.

Ona je navela da je raketa vazduh-vazduh francuske proizvodnje „Matra“ prodata „1994. u okviru prodaje 40 projektila ‘Matra super 530’ prijateljskoj zemlji koja u ovoj fazi istrage ne želi da bude imenovana“.

Italijanska policija je pronašla raketu u hangaru u provinciji Pavija, nakon što je uočila neonacističku grupu koja je pokušavala da kupi oružje.

U saopštenju su naveli da je tokom operacije „zaplenjen projektil vazduh-vazduh u savršenom stanju koji je koristila katarska vojska“.

Reč je o francuskoj raketi „Matra super 530F“, teškoj 245 kilograma i dugačkoj 3,5 metra.

Prema navodima eksperata, domet projektila je 25 kilometara ali bi bilo „veoma komplikovano“ iskoristiti je bez aviona.

Policija je prilikom racije pronašla devet automatskih pušaka, jedan škorpion, tri sačmare, sedam pištolja, 20 bajoneta, više od 800 komada municije raznih kalibara, pilotsku kabinu borbenog aviona i 306 šaržera, prigušivača i drugih komada opreme za gadjanje.

Tada su uhapšeni vlasnik hangara, 42-ogodišnji Švajcarac, njegov italijanski saradnik (51) i Fabio del Berdjolo (50), nekadašnji kandidat za poslanika neofašističke grupe Nova snaga (Forza Nuova).

Ta organizacija je saopštila da nema nikakve veze sa celim slučajem.