Bivši južnoafrički predsednik Zuma tvrdi da nije kriv u istrazi o korupciji

Svet 15. jul 201916:42 > 16:47
Podeli:
Izvor: Wikus de Wet/Pool via REUTERS

Bivši južnoafrički predsednik Džejkob Zuma stao je u odbranu svog odnosa s kontroverznom porodicom preduzetnika tokom svog prvog pojavljivanja pred istražnim organima i rekao da je žrtva zavere.

Zuma je optužen da je dopustio pljačku države, odnosno korupciju, kao i da je zloupotrebio svoj položaj tokom gotovo dva mandata na dužnosti predsednika.

Povereništvo na čelu sa sudijom Rejmondom Zondom vodi istragu od prošle godine i saslušalo je iskaze niza političara i poslovnih ljudi, od kojih je deo njih direktno teretio bivšeg predsednika.

Mnogi su zaključili da je Gupte, indijska preduzetnička porodica, dobila unosne ugovore s vladom, čak i da su uticali na ključna politička imenovanja. Zuma i porodica Gupta, koja je napustila Južnoafričku Republiku, tvrde da nisu kršili zakon.

Zuma, poznat kao „Teflon predsednik“ zbog toga što se optužbe nisu „lepile“ za njega sve do ostavke, rekao je povereništvu da su Gupte bili u prijateljskim odnosima i s bivšim predsednicima Nelsonom Mandelom i Tabom Mbekijem.

On je nazvao optužbe „zaverom“ protiv njega koja datira još iz razdoblja aparthejda.

Zuma je bio prisiljen da podnese ostavku na dužnost predsednika pod pritiskom svoje stranke Afričkog nacionalnog kongresa (ANC), u februaru prošle godine.

Njegove pristalice protestovale su ispred zgrade gde se održavalo saslušanje u Johanesburgu.

Bivši predsednik i dalje je popularan među pripadnicima svog plemena Zulu a odana mu je i frakcija unutar ANC-a.