IAEA: Iran obogaćuje uranijum iznad granice postavljene nuklearnim sporazumom

Svet 08. jul. 201919:18 > 19:20
Podeli:
Izvor: JOE KLAMAR / AFP

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) potvrdila je da je Iran počeo da obogaćuje uranijum iznad granice postavljene međunarodnim nuklearnim sporazumom s velikim silama.

Ta agencija UN navela je da su njeni inspektori potvrdili „da Iran obogaćuje uranijum iznad nivoa od 3,67 odsto“, navodi AP.

POVEZANE VESTI

Iran je nedavno zapretio da će do 7. jula povećati nivo obogaćivanja uranijuma kako bi izvršio pritisak na evropske sile da preduzmu praktične korake za očuvanje nuklearnog sporazuma iz 2015. godine koji su SAD napustile pre godinu dana. Iranske novinske agencije javile su da je Teheran počeo da obogaćuje uranijum do nivoa od 4,5 odsto, čime je probio granicu postavljenu pre četiri godine. 

IAEA nije precizirala za koliko je Iran probio granicu postavljenu sporazumom. Uranijum obogaćen do 90 odsto smatra se dovoljnim za izradu nuklearnog oružja. 

Sporazumom koji je 2015. potpisao sa šest velikih sila – SAD, Rusijom, Kinom, Velikom Britanijom, Francuskom, Nemačkom i EU, Iran je pristao da ograniči aktivnosti na obogaćivanju uranijuma, a zauzvrat su mu ukinute međunarodne sankcije. SAD su pre godinu dana napustile sporazum i ponovo uvele sankcije Teheranu, dok ostale potpisnice nastoje da sačuvaju sporazum i da smanje tenzije. Prema tom sporazumu, Iran ne sme da ima više od 300 kilograma uranijuma obogaćenog do 3,67 odsto.