Micotakis preuzeo vlast: Grčka će konačno izaći na put sreće i oporavka

Svet 08. jul 201918:47 > 19:07
Podeli:
Izvor: Tanjug/ AP Photo/Petros Giannakouris

Baš kao što su istraživanja i pokazivala, posle nedeljnih prevremenih parlamentarnih izbora u Grčkoj, konzervativna Nova demokratija vratila se na vlast u Grčkoj i poslala Aleksisa Ciprasa i njegovu Sirizu u opoziciju. Očekuje se objavljivanje sastava nove Vlade.

Lider desničarske stranke Nova demokratija Kirijakos Micotakis već je položio zakletvu kao novi premijer Grčke. Micotakis i njegova stranka osvojili su gotovo 40 odsto glasova, pobedivši levičarsku Sirizu, koja je koja je dobila poverenje 31,5 odsto građana. 

„Razgovori sa našim evropskim kreditorima će početi odmah, ali je naš plan vrlo jasan, pa neće biti stvarnih iznenađenja. Planiramo da pokrenemo pravi program reformi za zemlju koji je ambiciozan i hrabar i veoma precizan“, rekao je Micotakis. 

Nova demokratija ima 158 od 300 poslaničkih mesta u parlamentu i samostalno će sastaviti novu grčku vladu. Dinastija Micotakis vraća se na čelo države, jer je premijer Grčke bio i njegov otac, a rođena sestra Dora Bakojanis bila je šef diplomatije. U prethodnoj desničarskoj vladi, Kirijakos Micotakis bio je zadužen za reorganizaciju državne uprave.

POVEZANE VESTI:

„Grčki narod mi je dao snažnu podršku i mandat da promenim Grčku. Težak posao počinje danas. Ne sumnjam da ćemo se tu priliku iskoristiti“, poručio je.

Tokom kampanje, Micotakis i predstavnici Nove demokratije obećavali su da će smanjiti poreze, deblokirati privatizaciju i pomoći srednjoj klasi koja je najviše pogođena finansijskom krizom.

„Konačno će Grčka izaći na put sreće i oporavka. Očekivali smo da će se to dogoditi mnogo ranije, ali nažalost nije bilo moguće s obzirom na situaciju“, rekao je penzioner Teofilos Latas.

„Verujem da je grčki narod jednostavno kaznio sadašnju vladu jer su imali veća očekivanja. Očekivali su više, očekivali su istinu, nisu je dobili, i ovo je reakcija“, kaže državna službenica Olimpija Flaka.

Kada je stranka radikalne levice Siriza u januaru 2015. godine zbacila s vlasti Novu demokratiju, vladala je revolucionarna atmosfera. Konzervativci su okrivljeni za propast ekonomije i teške mere štednje, kojima su Grci morali da se podvrgnu. Cipras sada tvrdi da je zemlja ostavljena u mnogo boljem stanju. Sa takvom ocenenom, kao i sa Micotakisovim planom za smanjivanje poreza treba još samo da se saglasi Brisel.