Novi grčki premijer Micotakis položio zakletvu

Svet 08. jul 201912:51 > 12:55
Izvor: TANJUG/AP Photo/Petros Giannakouris

Lider konzervativne Nove demokratije Kirijakos Micotakis položio je zakletvu kao novi grčki premijer, dan posle ubedljive pobede njegove stranke desnog centra, Nove demokratije, na poslaničkim izborima, nad levičarskom Sirizom dosadašnjeg premijera Aleksisa Ciprasa koji je sproveo Grčku kroz poslednje godine krize i međunarodne finansijske pomoći.

Nova demokratija je osvojila 39,8 odsto glasova, odnosno 158 od 300 mesta u Skupštini Grčke.

Ciprasova Siriza je dobila 31,5 odsto.

Ekstremno desničarska Zlatna zora, treća po snazi u prethodnom sazivu, nije prešla cenzus od tri odsto glasova.

Micotakis će morati brzo da radi na nizu problema koji i dalje muče grčku ekonomiju.

Evropski ministri finansija se danas sastaju u Briselu i razgovaraće o Grčkoj koja i dalje mora da postiže stroge fiskalne ciljeve, da bi otplaćivala dobijene kredite.

„Preuzimam rukovođenje zemljom s punom svešću o nacionalnoj odgovornosti. Znam za teškoće koje čekaju mene i moje saradnike. Ali crpem svoju snagu iz snage naroda“, rekao je u pobedničkom govoru 51-godišnji politikolog i ekonomista, lider Nove demokratije.

Grčka ekonomija se tokom krize koja je izbila na videlo 2010. godine, smanjila za četvrtinu, a siromaštvo i nezaposlenost su drastično porasli.

Iako se finansije oporavljaju, a ove godine se očekuje ekonomski rast od 2,2 odsto, i dalje je dug put do nadoknađivanja izgubljenog.

Javni dug iznosi oko 181 odsto BDP-a, a Atina se obavezala da će i u narednim godinama imati velike budžetske suficite, od preko tri odsto BDP-a.

Micotakis je u govoru rekao da će održati predizborna obećanja o smanjenju poreza, privlačenju investicija i smanjenju birokratije da bi Grčka postala bolje mesto za poslovanje.

Neki analitičari smatraju da će investitori toplo dočekati pobedu Nove demokratije, ali da se u grčkoj ekonomiji ništa neće drastično promeniti.

To se potvrdilo i na Atinskoj berzi, koja je na sredini današnjeg poslovanja bila u padu od 1,4 odsto jer su investitori naplaćivali profit od ulaganja zasnovanog na očekivanju Micotakisove pobede.

Novu vladu očekuje i povećanje penzija i drugih socijalnih davanja koje je Ciprasova vlada samo obećala pred evropske izbore održane u maju.

Evropski kreditori su upozorili da bi ti izdaci mogli otežati postizanje fiskalnih ciljeva Atine.

Grčka je i dalje pod „pojačanim nadzorom“ međunarodnih kreditora.

Očekuje se da će Micotakis do večeras imenovati ministre koji će sutra položiti zakletvu i preuzeti dužnost, a za sredu je predviđen prvi sastanak Vlade.