Desničar Micotakis biće novi grčki premijer, obećava da će zemlji vratiti ponos

Svet 08. jul 201908:34 > 08:37
Podeli:
Izvor: REUTERS/Elpida Kafantari

Grci su u nedelju naneli ozbiljan poraz levičarskom premijeru Aleksisu Cipras, dok je njegov naslednik, desničar Kirijakos Micotakis obećao da će podići zemlju oslabljenu posle deset godina krize.

Prema prebrojavanju 94 odsto glasova, stranka Nova demokratija (ND) koju predvodi Micotakis, osvojila je 39,8 odsto glasova i imaće 158 od 300 mesta u parlamentu.

Ciprasova Siriza je dobila 31,5 odsto glasova i imaće 86 mesta u parlamentu dok je pre izbora imala 144 mesta.

Za Grke je odlazeća vlada odgovorna za stanje u zemlji jer nije ispunila obećanja i uvela je mere štednje.

„Završava se bolan period“, rekao je Micotakis (51) posle saopštenja izbornih rezultata i dodao da će zemlji vratiti „ponos“ u nadi da će biti na visini da ispuni obećanja.

U Grčkoj je vladalo strahovanje od malog odziva birača pošto su izbori organizovani usred letnjeg godišnjeg odmora, ali je izlaznost bila oko 58 odsto.

Treća stranka koja će biti u novom sazivu parlamenta je KINAL, stranka nastala iz socijalističkog Pasoka koja je osvojila 22 mesta. Slede komunisti stranke KKE sa 15 mesta i nacionalistička stranka Grčko rešenje sa deset mesta, dok je stranka MeRa25 bivšeg ministra finansija Janisa Varfakisa dobila devet mesta.

Ciprasov mandat trebalo je da se završi u oktobru, ali se on odlučio na prevremene izbore zbog loših rezultata na nedavnim izborima za Evropski parlament na kojima je opoziciona ND osvojila više glasova od njegove vladajuće Sirize.