Opoziciona Nova demokratija pobedila u Grčkoj, Cipras čestitao Micotakisu

Svet 07. jul 201919:01 > 22:54
Podeli:
Izvor: Tanjug/ AP Photo/Petros Giannakouris

Na osnovu prebrojanih glasova sa više od 85 odsto biračkih mesta, Nova demokratija osvojila je 39,7 odsto glasova naspram 31,6 odsto glasova koliko je pripalo levičarskoj Sirizi dosadašnjeg premijera Aleksisa Ciprasa. Cipras je čestitao pobedu lideru Nove demokratije Kirijakosu Micotakisu.

„Tražio sam za jak mandat da promenim Grčku. Vi ste mi ga velikodušno poverili. Od danas počinje teška ali i lepa borba“, rekao je Kirijos Micotakis u svom pobedničkom govoru.

Nova demokratija će, najverovatnije, moći sama do formira vladu, jer najbolje plasiranom, po grčkom zakonu, ide dodatnih 50 mesta u parlamentu od 300 poslanika.

Predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker čestitao je lideru konzervativne Nove demokratije Kirijakosu Micotakisu na pobedi na današnjim parlamentarnim izborima u Grčkoj. 

„Želim da vam čestitam na čistoj pobedi na parlamentarnim izborima. Vi znate moju ličnu privrženost Grčkoj čiji su ljudi propatili mnogo u prošloj dekadi“, napisao je Junker u poruci na tviteru.

Prema još nezvaničnim rezultatima, Nova demokratija osvojila je 158 od ukupno 300 mesta u grčkom parlamentu.

Stranka premijera Grčke Aleksisa Ciprasa, Siriza, imaće 86 poslaničkih mesta. Socijalistički pokret za promene osvojio je 22 poslanička mesta, Komunistička partija Grčke 15, dok je stranka Grčko rešenje osvojila deset mesta u parlamentu.

Evropski realistični front za neposlušnost osvojio je devet mesta u parlamentu.

Cipras je pozvao lidera opozicije Kirijakosa Micotakisa i čestitao mu na pobedi, izjavio je neimenovani zvaničnik Nove demokratije.

On je rekao da će primopredaja dužnosti biti obavljena nakon što Micotakis položi zakletvu na mestu premijera Grčke.