Grčka glasa u nedelju – ko su glavni kandidati na parlamentarnim izborima

Svet 06. jul 201918:03 > 18:13
Podeli:
Izvor: N1

Grčka na opšte izbore izlazi sutra, u nedelju, jer ih je premijer Aleksis Cipras sazvao tri meseca pre isteka mandata sadašnjeg saziva Skupštine, pošto je na izborima za Evropski parlament u maju pretrpeo žestok poraz od konzervativnih rivala koji, kako izgleda po nedavnim anketama, još više jačaju.

Glasanje dolazi dok se zemlja bori da izađe iz decenije duboke finansijske krize koja je smanjila veličinu grčke ekonomije za četvrtinu i poslala uvis nezaposlenost i stopu siromaštva. Sutrašnji parlamentarni izbori su prvi od kada je Grčka prošlog leta završila treći uzastopni međunarodni program pomoći.

Pogledajte pregled glavnih stranaka i kandidata: 

Aleksis Cipras

Taj građevinski inženjer rođen u Atini, iako ima samo 44 godine, veteran je grčke politike jer je nekada marginalnu „Koaliciju radikalne levice“ kao stranku Siriza doveo do značajne izborne pobede 2015. godine. Politički aktivan još od svojih gimnazijskih godina, Cipras je došao na vlast kada je grčka ekonomija pala u finansijsku krizu, a birači su okrenuli leđa tradicionalno dominantnim strankama.

Cipras je prvi put izabran na osnovu obećanja da će ukinuti drakonske uslove koje su Grčkoj postavili Evropska unija i Međunarodni monetarni fond, u zamenu za finansijsku pomoć. Ali, bio je prinuđen da prihvati i treći Sporazum o pomoći da bi Grčka ostala u zoni evra. Od tada je odustao od sporenja s Nemačkom i drugim velikim državama-poveriocima i izgradio je bliže vojne veze sa Sjedinjenim Državama. 

Uz pohvale zapadnih saveznika, njegova vlada je takođe postigla istorijski kompromis sa susednom Makedonijom sporazumom o promeni njenog naziva, ali to je uglavnom nepopularno rešenje među Grcima. Cipras je obećao da će obnoviti javne službe posle godina teškoća i smanjenja finansiranja i insistira da njegova stranka može da preokrene negativan stav javnog mnjenja prema sebi.

Kirijakos Micotakis

Uprkos suočavanju sa skepticizmom unutar svoje stranke, konzervativne Nove demokratije, 51-godišnji Micotakis je stvorio ogromnu prednost koja po istraživanjima javnog mnjenja traje tri godine i jak je favorit za pobedu u nedelju.Neumoran u predizbornoj kampanji, obrazovan na Harvardu, sin je pokojnog premijera Konstantina Mitsotakisa čiji je borbeni stil dok je bio lider Konzervativaca krajem osamdesetih i početkom devedesetih i dalje kontroverzan. 

Mlađi Micotakis, lider grčke konzervativne stranke od januara 2016. godine, borio se da odbaci sliku da uživa porodične privilegije. Svoju kampanju je usredsredio na radnike – birače i obećao da će zemlju učiniti povoljnijom za poslovanje, smanjiti poreze i modernizirati zastarelu birokratiju u Grčkoj. 

Mitsotakis je u prethodnoj konzervativnoj vladi, do 2015. godine, bio ministar za reformu administracije, kako je nazvano nekadašnje mesto ministra uprave. Za razliku od mnogih drugih konzervativnih lidera u EU, ostao je čvrst pristalica dublje evropske integracije. On osporava tvrdnje vlade Ciprasa da je povezan s desničarskim krilom svoje stranke i da se zalaže za privatizaciju socijalnih usluga.

Fofi Genimata

Trenutno na trećem mestu, 54-godišnja Genimata predvodi Pokret za promene – „rebrandiran“ Svegrčki socijalistički pokret (PASOK), partiju koja je dominirala vlašću tri decenije, ali je, razorena finansijskom krizom koja je pre deset godina izbila za njene vlasti, izgubila većinu svoje podrške i njeni glasači su prišli stranci premijera Ciprasa, Sirizi. 

Napor Genimata od pre dve godine da proširi partiju, udruži snage sa drugim snagama s centra, oslabljen je višestrukim političkim i administrativnim sporovima unutar obnovljene stranke. Genimata je po popularnosti pretekla ekstremno desničarsku partiju „Zlatnu zoru“ i stigla na treće mesto po istraživanjima javnog mnjenja pred izbore u nedelju.

Dimitris Kucumbas

Bivši direktor komunističkog dnevnog lista „Rizospastis“ (Radikal), Dimitris Kucumbas, 63, je generalni sekretar Komunističke partije Grčke (KKE), stranka koja je davala nepokolebljivu podršku rukovodstvu Sovjetskog Saveza tokom decenija, dok su se druge komunističke partije u Evropi distancirale od Moskve.

Kucumbas je branio stranačke političke tradicije i ideološku doslednost usmeravajući napade na svog nekadašnjeg saveznika Sirizu, optužujući je da je prodala radnička prava. Rukovodstvo KKE nije uspelo da pridobije značajniju podršku javnog mnjenja tokom finansijske krize i njen osvojeni procenat na izborima opada već 20 godina.

Drugi lideri

Još tri stranke se takmiče za mesta u Parlamentu, za šta je minimum tri odsto osvojenih glasova.

„Zlatna zora“ je ekstremno desničarska stranka koju su pre 34 godine osnovale pristalice neonacizma, a njeni su sada na sudu, optuženi za podsticanje nasilja. Ta stranka je pretrpela oštar pad podrške pred glasanje u neđelju.

Bivši Ciprasov ministar finansija Janis Varufakis je 2016. godine osnovao sve-evropsku stranku protiv štednje i u maju je u Grčkoj ostao ispod praga na izborima za Evropski parlament.

Poslednji je krajnji desničar, „televizijska ličnost“ Kirijakos Velopulos sa strankom „Grčko rešenje“ kojoj poslednjih nekoliko meseci podrška raste.