Gorela ruska nuklearna podmornica, nema povređenih

Svet 07. apr. 201514:35 > 17:29
Podeli:
Izvor: Twitter

Niko nije povređen u današnjem požaru na nuklearnoj podmornici Oriol u brodogradlištu Zvjozdočka u Severodvinsku, saopštio je portparol tog brodogradilišta Jevgenij Gladišev.

On je dodao kako je do požara došlo u trupu podmornice, blizu njenog 9. odeljka i da je nuklearno gorivo iz reaktora podmornice izvučeno, a na njoj nema ni naoružanja ni hemijski aktivnih materija, tako da nema opasnosti ni za ljude ni za brodogradilište, prenosi Tas.

Gladišev je naglasio kako je na gašenju požara angažovan tim ruskog ministarstva za vanredne situacije. Požar, inače, još uvek nije lokalizovan uprkos nekim ranijim informacijama da jeste.

Prema saopštenju ruskog ministarstva odbrane, do požara je došlo zbog nepridržavanja bezbednosnih propisa.

Podmornica Oriol pripada ruskoj Severnoj floti, a ušla je u upotrebu u decembru 1992. godine. U brodogradilište Zvjozdočka je dopremljena u novembru 2013. radi redovnog održavanja, koje je trebalo da traje do kraja ove godine.

Podmornice ove klase su deo projekta 959A u ruskoj mornarici, a dizajnirane su za napad na borbene avione. Opremljenje su supersoničnim navodećim raketama.

Ukupno je proizvedeno 11 podmornica ove vrste.

Ovoj klasi je pripadala i nuklearna podmornica Kursk koja je potpoljena u augustu 2009. Podsetimo, u nesreći su stradali svi članovi posade.