Toni Bler se aktivno uključio u kampanju laburista

Svet 07. apr. 201514:48 > 14:50
Podeli:
Izvor: EPA

Bivši britanski premijer Toni Bler, aktivno se uključio u kampanju svojih laburista, navodeći da bi zemlja mogla da uđe u ekonomski haos ako konzervativci premijera Dejvida Kamerona pobede na izborima u maju.

Bler, poznat kao vešt retoričar koji može komplikovana pitanja da izloži na jasan način, laburistima donosi harizmu koja je pomogla toj stranci da tri puta pobedi na izborima, ali donosi i rizike.

Njegov ulazak u kampanju je kocka za laburiste, pošto je Blerovo nasleđe umrljano veoma nepopularnom odlukom o učešću Velike Britanije u intervenciji u Iraku, ali i, kako navodi Gardijan, privatnim poslovima koji se prepliću s funkcijom izaslanika za Bliski istok.

Bler se već ranije uključio u kampanju Laburističke partije donirajući po 1.000 funti za kandidate u 106 ključnih izbornih jedinica, ali je troje kandidata odbilo taj novac zbog imidža donatora.

Bivši premijer je danas rekao da će Kameronov pokušaj da se dodvori desnom krilu svoje stranke i preotme glasove od evroskeptičnog Ukipa najavom referenduma o izlasku iz Evropske unije, ugroziti radna mesta i doneti neizvesnost u britansku ekonomiju.

„Strasno verujem da bi odlazak iz Evrope oslabio Veliku Britaniju u svetu“, rekao je Bler i zatražio od glasača da pogledaju širu sliku i razmotre posledice i rizike referenduma.

Bler se, međutim, danas nije pojavio s vođom labustista Edom Milibandom, s kojim, kako navodi britanska štampa, nije u najboljim ličnim i političkim odnosima, mada ih zbližava proevropska politika.

Konzervativci su, s druge strane, ocenili da ulazak Blera u kampanju pokazuje znake očajanja među laburistima.