Emigrantima sve teže u Britaniji – od početka Bregzita "svako plaća svoje piće"

Svet 26. jun 201919:47 > 19:53
Izvor: Pixabay

Jedna od posledica, sad već preduge i zamorne priče o Bregzitu (izlasku Velike Britanije iz EU), je i pad funte, što je, naročito, pogodilo džepove emigranata u Britaniji, ali ne i firme, piše BBC.

Jedan od primera je i bračni par Havi Amor i Karo Rivero, koji su do sada, kada se iz Londona vrate u rodnu Španiju, častili sve prijatelje i rodbinu pićem.  

Ali, od kako je počeo Bregzit, „svako plaća svoje piće“, kaže gospođa Rivero, koja u britanskoj prestonici radi kao babica.  

No, za firme, London je, baš zbog slabije funte i niže inflacije, postao primamljivija destinacija, u poređenju sa drugim svetskim finansijskim centrima. I to, ne samo London, već i Birmingem, Aberdin i Belfast, u koje sve više svetskih firmi pokušava da se preseli, upravo zbog povoljnih uslova.

Amor je u Britaniju 2012. došao sa 800 evra u džepu. Nije to bilo baš najbolje vreme, jer je evro bio na najnižem četvorogodišnjem nivou u odnosu na funtu, tako da je ušteđevina Amora, nastavnika, pala na samo 632 funte.  

„To je bilo bukvalno ništa“, rekao je on.  

No, do 2015, situacija na tržištu se promenila, i funta je ojačala u odnosu na evro i dostigla najviši nivo u poslednjih sedam godina, zbog čega se Amor osetio bogatim čovekom kada bi dolazio kući u Španiju.  

Ali, u poslednje tri godine, od referenduma Britanije za izlazak iz EU, vrednost funte je oslabila za 14 odsto u odnosu na evro, te tako trenutno jedna funta vredi 1,12 evra, a u odnosu na dolar je opala za sedam odsto, te se za jednu funtu može dobiti 1,27 dolara.  

E sad, Majkl Grouver iz konsultantske firme „Merser“ smatra da, uprkos tome da turisti (emigranti), poput Amora i Rivere, osećaju da je funta oslabila, za firme je Britanija postala mnogo primamljivija zemlja.  

Ostaje pitanje, ne samo za Britaniju, već za bilo koju zemlju, šta je bitnije?  

London je prošle godine bio na 19. mestu najskupljih gradova za preseljenje. No, slabija funta i ekonomski rast učinili su ga primamljivijim, te se on sada nalazi na 23. mestu. Sličan slučaj je i sa ostalim velikim gradovima u Britaniji.  

„Britanski gradovi su ove godine pali na listi uglavnom zbog jačanja američkog dolara u odnosu na funtu. Inflacija je na niskom novu, zbog čega su se smanjili i troškovi života, kako emigranata, tako i lokalaca“, rekla je Kejt Ficpatrik iz Mersera.  

Prema njenim rečima, Britanija je zbog toga i dalje veoma primamljiva destinacija „za firme koje hoće tu da se presele, uprkos dobro-propraćenim, naročito u medijima, makro-tokovima“, uključujući i Bregzit.  

Za one koje to zanima, najjeftiniji gradovi za život su Bandžul (Gambija), Biškek (Kirgistan), Karači (Pakistan), Taškent (Uzbekistan), Tunis (Tunis).  

Kako teče priča o novom premijeru i Bregzitu

Boris Džonson, bivši ministar spoljnih poslova i najozbiljniji pretendent na mesto novog britanskog premijera, pošto je Tereza Mej 7. juna podnela ostavku na mesto predsednice Vlade zbog neuspešne politike u vezi sa Bregzitom, 25. juna je kategorički odbacio mogućnost bilo kakvog novog produžetka roka za izlazak Velike Britanije iz EU.  

On je za državnu stanicu „Tok Radio“ kazao da se neće smiriti dok se Bregzit ne dogodi 31. oktobra, krajnjeg datuma kada bi Britanija trebalo da napusti EU.  

Krajem jula Tereza Mej bi trebalo da dobije svog naslednika na mestu prvog čoveka Vlade, a glavni konkurenti su upravo Boris Džonson i Džeremi Hant (sadašnji šef diplomatije Britanije), iz njihove Konzervativne partije. U igri je i ministar životne sredine Majkl Gouv.  

Svakako je osoba o kojoj se najviše priča Džonson, čovek koji, kako reče, voli iz hobija da pravi makete autobusa od starih drvenih sanduka, koje potom prefarba.  

Eh, te makete…