Porošenko: Federalizacija Ukrajine je kao biološko oružje

Svet 06. apr. 201516:32 > 16:37
Podeli:
Izvor: Tanjug, AP/Mykola Lazarenko

Ukrajinski predsednik Petro Porošenko rekao je da “neprijatelj” koristi ideju federalizacije kao “biološko oružje” i pokušaj da uništi jedinstvo zemlje.

„Zašto naglašavam ideju federalizacije? Zato što je kao infekcija, kao biološko oružje koje se nameće Ukrajini iz inostranstva. Svojim bacilima pokušavaju udariti na Ukrajinu i uništiti naše jedinstvo. Siguran sam da nećemo dozvoliti da to urade”, rekao je Porošenko, prenela je agencija Ukrinform.

Porošenko je ocenio da je “agresor” pokušao da nametne federalizaciju Ukrajine, a kada se to nije dogodilo mirnim putem, onda je odlučio da upotrebi vojna sredstva.

Ukrajinski predsednik istakao je da će Ukrajina uvek ostati unitarna država, što prema njegovim rečima podržava oko 90 odsto građana i najavio decentralizaciju koju bi trebalo da omoguće ustavne promene.

“Decentralizacija nema nikakve veze sa federalizacijom. Ukrajina je uvek bila unitarna država i verujem da će to i ostati. To nije zato što smo tako odlučili mi na vrhu, nego jer redovno ispitujemo javno mnenje. Uveravam vas da je tokom poslednjih godinu dana jana podrška unitarnom modelu države veoma snažna i blizu je 90 odsto”, rekao je Porošenko.

Ukrajinski predsednik održao je danas prvi sastanak sa članovima Ustavne komisije, koja bi trebalo da pripremi promene Ustava koje će da omoguće decentralizaciju Ukrajine.