Za sve veći broj studenata beskućnika u Kaliforniji otvoreno sklonište

Svet 16. jun. 201916:34 > 16:37
Podeli:
Izvor: VOA

Dok cene smeštaja i obrazovanja vrtoglavo rastu, veliki broj studenata u Kaliforniji postaju beskućnici koji ne mogu da priušte sebi ni sobu u studentskom domu. Kako bi rešila problem, studentska organizacija na univerzitetu Kalifornije u Los Anđelesu otvorila je sklonište za beskućnike kako bi pomogla i drugima koji nemaju gde da žive.

Marica Lopez radi od kako zna za sebe, živela je u jednosobnom stanu sa svojim roditeljima i sedmoro braće. Često je pomagala majci koja je čistila po kućama.

„Viđala sam diplome dece njenih poslodavaca. Želela sam da uradim nešto drugacije za sebe i svoju porodicu. Pomislila sam da neću stići nigde ako nastavim isti ciklus, želela sam da ga prekinem“, kaže Marica Lopez, student UCLA-a.

Upisala se na fakultet, ali je provodila veći deo svog vremena radeći kako bi platila za malu iznajmljenu sobu. Za Lopez, studentsko sklonište pomoglo joj je da preživi.

Sveštenik Erik Šejfer, pastor luteranske crkve Maunt Oliv udružio je snage sa diplomcima univerziteta Kalifornije u Los Anđelesu i otvorio je studentsko sklonište 2016. godine.

„Oko 20 odsto studenata u kalifornijiskim koledžima su beskućnici. Neki od njih koji su u najosetljivijoj situaciji su studenti iz porodica sa jednim roditeljem, gej studenti koje su roditelji izbacili iz kuće, nedokumentovani studenti, strani studenti koji su ostali bez novca“, kaže Erik Šejfer, iz luteranske crkve Maunt Oliv.

Pre nego što su došli u sklonište, neki studenti živeli su u automobilima, čitaonicama ili u šatorima na uličnom trotoaru.

„Naši studenti, čak i na prestižnim fakultetima kao što su Univerzitet Kalifornije u Los Anđelesu i Univerzitet Južne Kalifornije, potrošili su dosta novca na školarinu, kredite, zajedno sa mamom i tatom, da bi mogli da studiraju. Imaju dovoljno za školarinu ali nemaju dovoljno da plate smeštaj“, kaže Šejfer.

Sklonište može da primi deset studenata uzrasta između 18 i 24 godine. Oni tu mogu da ostanu od 7 sati uveče do 7 ujutro. Imaju kupatilo, sobu za učenje, a volonteri pripremaju hranu svake večeri.

„Spremamo hranu za sve i zatim večeramo za jednim od stolova ovde, svi sedimo okolo. Dobro je kada možete da doprinesete i učestvujete u nečemu tako značajnom kao što je sklonište“, kaže Ana, volonterka.

Studenti ovde mogu da ostanu tokom akademske godine, a sklonište im pomaže sa prvom ratom za zakup stana ili zajedničke kuće. Sklonište očekuje da će oni vratiti onim što je nemerljivo.

„Znate, studenti iz našeg skloništa bi mogli da vam spasu život kao lekari, jednoga dana. Mogli bi da budu bilo ko, vaši advokati, pastori, vaši lekari, prijatelji, a mi im pomažemo na početku“, dodaje Šejfer.

Uz pomoć skloništa, Lopez je mogla da sebi iznajmi stan. Kaže da se mnogi studenti koji se nađu u teškoj situaciji osećaju ostramoćeno ali ona – ne. Prva je u svojoj porodici koja će završiti fakultet i kaže da je zahvalna za šansu koju inače ne bi dobila.