Nejednakost u ženskom fudbalu – za SP malo ko zna, plate drastično manje

Svet 15. jun. 201918:14 > 19:27
Podeli:
Izvor: Tanjug/AP Photo/Michel Spingler

U Francuskoj je u toku Svetsko prvenstvo u fudbalu. Ukoliko je nekima promakla ova vest, razlog verovatno leži u tome da je u pianju takmičenje u ženskoj konkurenciji. Ženski mondijal miljama je daleko od globalne euforije kakvu izazivaju muška takmičenja - a pitanje je da li razlog za to leži u sportskoj veštini, novcu ili nečem trećem?

Jedan plakat kod stadiona „Park prinčeva“, još jedan na trgu Šatelet. Na Šanzelizeu najava Rolan Garosa, u pariskom metrou – posteri koji najavljuju fudbalski meč Francuske i Albanije – u septembru. Prašina oko Svetskog fudbalskog prvenstva se digla se tek posle kontroverzne naslovnice satiričnog lista „Šarli Ebdo“ – „Žensko svetsko prvenstvo – ovo ćemo jesti ovog meseca“.

„Mislim da provokativnim crtežima traže publicitet, Šarli Ebdo to radi već godinama“. 

„Ukoliko se dobro sećam, imali su sličnu naslovnicu i za muško svetsko prvenstvo“, kažu građani.

I samo na naslovnici Šarli Ebdoa, dva Mondijala su dobila podjednaku pažnju. 

„Naš glavni cilj je da popunimo stadione, da privučemo što više ljudi da utakmice prati na televiziji. Želimo da dokažemo da ženski fudbal zaslužuje širu publiku“, kaže Ervan Le Prevost iz Organizacionog komiteta prvenstva.

Za sada je u publici najviše žena, ipak, ne i samo žena.

„Atmosfera je sjajna, pevamo, plešemo, skandiramo“.

„Mislim da su žene snažne. Mislim da ovim dokazuju da nisu samo muškarci ti koji imaju snagu, nego da i žene mogu šta god požele“, rekli su pojedini navijači. 

Sve dok ne požele da rade pod istim uslovima kao muškarci, zarade fudbalerki su miljama daleko od iznosa kolji ležu na račune njihovih muških kolega – britanski Gardijan piše da je rodna nejednakost izraženija u sportu, nego u politici, biznisu ili nauci.

Primera radi, brazilski fudbaler Nejmar zarađuje 36,5 miliona evra godinšnje, koliko zarade 1.693 igračice zajedno u sedam najjačih liga.

I još jedna ilustracija diskriminacije – 2018. po prvi put u istoriji Zlatna lopta dodeljena je i u ženskoj konkurenciji – najbolju fudbalerku sveta Adu Hegerberg, voditelj je pitao „da li ume da tverkuje“, i to baš dok je govorila o tome koliko je važno motivisati mlade sportistkinje.

I po tako trnovitom terenu, ženski fudbal strahovito je napredovao u prethodnoj deceniji, a takmičenja su sve veća. Na ovom, učestvuju 24 ekipe, finale je 7. jula, a favoritkinje su Amerikanke, koje i brane titulu prvakinja sveta.