Nadležni nisu imali saznanja o Lubicovom zdravstvenom stanju

Svet 05. apr. 201515:18 > 15:19
Podeli:
Izvor: EPA

Nemački Savezni zavod za vazduhoplovstvo saopštilo je da nije imao prethodnih saznanja da je kopilot "Džermanavingsovog" aviona, Andreas Lubic imao borbu sa teškom depresijom, pre katastrofe u francuskim Alpima, u kojem je poginulo 150 ljudi.

U Zavodu su za list „Velt am sontag“ naveli da su prvi put čuli da Lubic ima mentalne probleme, kada su dobili pristup njegovom medicinskom dosijeu u Lufthanzi, 27. marta, tri dana posle nesreće, prenosi AFP.

Lufthanzini lekari koji su pregledali Lubica nisu vlasti obavestili o ranoj fazi ozbiljne depresije.

List navodi da su kompanijini lekari Lubica prihološki testirali najmanje šest puta, od 2009. godine, ali dalje provere mentalnog zdravlja nisu sprovođene.

EU upozoravala nemačke vlasti

Evropska agencija za bezbednost aviosaobraćaja (EASA) je i pre pada aviona kompanije “Džermanvings” izražavala zabrinutost zbog pitanja bezbednosti vazdušnog saobraćaja u Nemačkoj, posebno zbog praćenja zdravstvenog stanja posade, prenose svetski mediji.

Portparol agencije EU Dominik Fuda izjavio je u subotu da je EASA više puta ukazivala na neusaglašenost s evropskim propisima o aviosaobraćaju, što potvrđuje navode iz izveštaja lista Vol strit džornal.

„Na osnovu preporuka EASA, Evropska komisija je krajem 2014. pokrenula proces kojim poziva na odgovornost Nemačke“, rekao je Fuda, prenosi britanski list Gardijan.

Prema pisanju lista Vol strit džornal u subotu, zvaničnici EU su upozoravali da nemačka administracija za regulaciju vazdušne bezbednosti ima „hroničan problem s nedostatkom osoblja što bi mogalo da ugrozi njenu sposobnost da proverava svoje prevoznike i posade, uključujući medicinske preglede“.