Pobunjenici u Jemenu zauzeli sedište vlade u Adenu

Svet 05. apr. 201515:08 > 15:12
Podeli:
Izvor: Reuters

Jemenski šiitski pobunjenici, Huti, zauzeli su sedište regionalne vlade u Adenu, nastavljajući napredovanje u tom gradu, bojnom polju na jugu Jemena, uprkos vazdušnoj kampanji koalicionih snaga predvođenih Saudijskom Arabijom, izjavio je jedan lokalni zvaničnik.

U međuvremenu, ratni avioni koalicionih snaga bombardovali su tokom noći Sanu, kazali su žitelji jemenske prestonice, 11. dana vazdušne kampanje protiv Huta koji se protive vladi predsednika Hadija.

Huti su napredovali tokom noći i stigli u Mualu, deo Adena, gde su zauzeli lokalno sedište vlade, uključujući kancelariju guvernera, rekao je zvaničnik, koji nije želeo da bude imenovan.

Šiitski pobunjenici zajedno sa pobunjeničkim vojnim jedinicama, bombardovali su stambena područja i zapalili nekoliko zgrada, a više oštetili, naveli su očevici.

Žitelji su rekli da ima žrtava i da je na desetine porodica napustilo ovaj lučki grad.

Mualu brane pripadnici milicije iz „narodnih komiteta“ lojalnih predsedniku Abd-Rabuu Mansuru Hadiju, koji je utočište potražio u Saudijskoj Arabiji.

„Snajperisti koji su zauzeli pozicije na krovovima vladinih zgrada, gađali su prolaznike i članove ‘narodnih komiteta'“, rekao je jedan borac iz snaga lojalnih predsedniku za AFP.

Stanovnici Sane su izvestili o eksplozijama u bazama gde su smeštene vojne jedinice lojalne Hutima, a meta udara bile su i oblasti duž granice Jemena sa Saudijskom Arabijom.

Do vazdušnih udara je došlo uprkos pozivima Rusije i Crvenog krsta da se sukobi privremeno zaustave kako bi se dopremila humanitarna pomoć i omogućila evakuacija civila, naveo je Rojters.

Prema podacima iz jemenskih bolnica, najmanje 185 ljudi je poginulo, a više od 1.200 ranjeno, među kojima veliki broj civila, od 26. marta, u žestokim borbama za kontrolu nad Adenom.