U Ukrajini jedni druge optužuju za kršenje primirja

Svet 05. apr. 201513:11 > 13:14
Podeli:
Izvor: EPA

Predstavnici ukrajinske vojske i proruske snage razmenili su jutros optužbe za kršenje dogovorenog primirja na istoku Ukrajine, prenele su ukrajinske i ruske agencije.

Pres služba ukrajinskog štaba za sprovođenje „antiterorističke operacije“ saopštila je da su „banditske formacije“ od subote predveče do ponoći 14 puta prekrišile primirje, prenele su ukrajinske agencije.

UNN navodi da su, uglavnom, tokom oružanih provokacija „teroristi upotrebljavali streljačko vatreno oružje, otvarali minobacačku vatru i paljbu iz oklopne tehnike“.

„Najveća neprijateljska aktivnost registrovana je u blizini Donjecka“, navedeno je u saopštenju, u kom se dodaje da je na pozicije ukrajinske vojske pucano u rejonu sela Granitnoje, Peski i Opitnoje.

Takođe, duž linije razgraničenja u Donjeckoj oblasti, Kijev tvrdi da je pucano po pozicijama vojske u blizini Majorska, Marjinke, Opitnog i Avdejevke. U rejonu Marijupolja u tom periodu nije bilo pucnjave, navodi se u saopštenju a prenosi Ukrinform.

„Bez obzira na pokušaje banditskih formacija da svojim postupanjem sruše dogovore, naši vojnici ne nasedaju na provokacije, oružje se upotrebljava samo u slučajevima kada su direktno ugroženi životi ljudi“, navodi štab.

Međutim, ministarstvo odbrane samoproglašene Donjecke Narodne Republike (DNR) tvrdi da su ukrajinski vojnici 16 puta prekrišili režim prekida vatre.

„Otvarana je četiri puta vatra iz minobacača i streljačkog naoružanja, registrovano je takođe i deset pucnjava iz minobacača. Pored toga, ukrajisnka vojska pokušala je četiri tenkovska napada“, navelo je to ministarstvo a prenosi Tas.

Prema saopštenju snaga u Donjecku, pucano je na Gorlovku, naselja Spartak, Širokino, Novu Marjovku i Donjecki aerodrom.