Varufakis neće podržati Ciprasa: Aleksis je kao glumac, igra ulogu laži

Svet 10. jun 201923:59 > 11. jun 2019 00:02
Podeli:
Izvor: REUTERS/Marko Djurica

Grčki premijer Aleksis Cipras neće moći da računa na podršku svog bivšeg ministra finansija Janisa Varufakisa, koji je danas isključio mogućnost bilo kakvog saveza sa vladajućom levičarskom Sirizom pred parlamentarne izbore zakazane za 7. jul.

Varufakis, čija stranka MeRA25 nije uspela da osvoji mesto u Evropskom parlamentu na izborima održanim 26. maja, izjavio je za list Katimerini da neće podržati Ciprasa, čija je Siriza pretrpela poraz na evropskim izborima.

„Zašto dati glasove poslanicima Sirize koji su glasali za memorandume“ tokom dužničke krize, rekao je Varufakis koji optužuje Ciprasa da nije ispunio predizborna obećanja.

„Aleksis (Cipras) je kao glumac koji hoda po pozornici i igra ulogu, ulogu laži“, dodao je bivši ministar.

Siriza na vlasti od 2015. godine osvojila je 23,7 odsto glasova na evropskim izborima, manje od opozicione Nove demokratije (ND) koja je dobila 33,1 odsto glasova.

Prema anketama pred prevremene parlamentarne izbore, ND bi osvojila najviše glasova, 31,2 odsto, a Siriza 23,5 odsto.

Varufakis je u martu 2018. godine osnovao stranku MeRA25, koja je dobila 2,99 odsto glasova ; na evropskim izborima, nedovoljno za mesto u Evropskom parlamentu.

Bivši ministar koji želi da ima ulogu u budućem političkom životu Grčke, rekao je da je spreman na razgovore sa ND posle izbora.

Varufakis (58) je imenovan za ministra finansija posle pobede Sirize na izborima u januarau 2015. godine, ali je na toj funkciji ostao do početka jula te iste godine usred pregovora Grčke i njenih kreditora o finansijskoj pomoći.

Odobreno raspuštanje parlamenta

Predsednik Grčke Prokopis Pavlopulos je u ponedeljak zvanično odobrio raspuštanje parlamenta na zahtev premijera Aleksisa Ciprasa, što je prva etapa uoči prevremenih parlamentarnih izbora zakazanih za 7. jul.

„Zatražio sam raspuštanje parlamenta i održavanje izbora“, rekao je ranije u ponedeljak Cipras.