Italijanski brod sa 100 spasenih migranata stigao u Đenovu

Svet 02. jun 201919:45 > 19:46
Izvor: Tanjug/Luca Zennaro/ANSA via AP

Brod italijanske mornarice sa 100 migranata spasenih na Mediteranu pristao je u Đenovu, javila je agencija ANSA.

Među migrantima je 23 maloletnika i 17 žena, od kojih je nekoliko u drugom stanju. Oni su u četvrtak spaseni iz malog čamca na Sredozemnom moru, gde je prethodnih nedelja zabeležen rast broja migrantskih pokušaja da se domognu Evrope.

Desničarski ministar unutrašnjih poslova Italije Mateo Salvini rekao je da će migranti biti prebačeni u pet zemalja EU i da će jedan broj primiti Vatikan. Od stupanja na dužnost prošle godine, Salvini obećava da će zaustaviti dolazak migranata u Italiju.

Migranti koji su stigli u Đenovu potiču iz Libije, Kameruna, Somalije, Obale Slonovače, Malija i Nigerije, navela je ANSA.

Direktor odseka za hitne slučajeve u đenovskoj bolnici Galijera Paolo Kremonezi rekao je da su migranti opisivali patnju kroz koju su prošli tokom dva dana na moru i naveli da su neki ljudi koji su sa njima bili u malom čamcu umrli.

Holandska služba spasila migranta na Lamanšu

Holandska spasilačka služba saopštila je da je spasila migranta koji je pokušao da predje Lamanš na improvizovanom splavu. 

Služba je na Tviteru navela da je muškarac spasen blizu Ejmojdena, zapadno od Amsterdama. Holandski mediji su javili da je reč o 26-godišnjem izbeglici iz Eritreje koji je hteo da se domogne Velike Britanije. 

Splav koji je napravio bio je bez motora i sa samo jednim jedrom od plastike. Otkriven je na prometnoj ruti koju koriste teretnjaci.