Netanjahu ima vremena do ponoći da formira vladajuću koaliciju

Svet 29. maj 201911:41 > 11:42
Izvor: Gali Tibbon/Pool via Reuters

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu nije uspeo sinoć da se dogovori s liderom desničarske sekularne partije Izrael naš dom, Avigdorom Libermanom, da uđe u novu vladajuću koaliciju i sada mu je preostalo još samo do ponoći da pokuša da je obrazuje.

On istovremeno nastoji da osigura raspuštanje izraelskog parlamenta, Kneseta, kako bi se, ako ne uspe da formira vladu, raspisali novi izbori, nakon što su prethodni održani pre samo mesec i po dana. Netanjahu i Liberman ne mogu da se dogovore o regrutaciji ultraortodoksnih Jevreja koji pohađaju verske škole. 

Liberman, bez čijih pet poslanika Netanjahu ne može da obrazuje koaliciju, odbija kompromis o zakonu za regrutaciju, dok verske partije, koje su takođe potencijalni Netanjahuovi koalicioni partneri, tvrde da su ponudili već dosta ustupaka.

Na osnovu izraelskog Osnovnog zakona ako Netanjahu ne uspe da osnuje vladu predsednik Izraela taj zadatak mora poveriti drugom poslaniku, ako Kneset ne izglasa da se raspusti. 

Predsednik Ruven Rivlin je već za dve nedelje produžio rok za formiranje vlade ,ali Netanjahu nije za sada, posle skoro mesec i po dana pregovora, u stanju da postigne dogovor sa svojim potencijalnim partnerima kako bi obrazovao koaliciju od najmanje 61 poslanika u Knesetu sa 120 mesta. 

Netanjahu je u utorak rekao da je predložio kompromis o zakonu za regrutaciju koji bi omogućio da se kvote regrutacije ultraortodoksnih pregovaraju nakon usvajanja zakona. Liberman je to međutim odbacio kao „igru“, ocenivši da se ne radi o kompromisu. 

Ako se u Izraelu raspišu novi izbori verovatno će se glasati 17. septembra, samo pet mesci nakon prethodnih izbora, a to će koštati 574 miliona šekela (oko 160 miliona dolara), navode izraelski mediji.