Benon: Projekat evropske integracije umro je u nedelju

Svet 27. maj 201922:28 > 22:29
Podeli:
Izvor: REUTERS/Jonathan Ernst

Bivši savetnik Donalda Trampa Stiv Benon ocenio je da je krajnje desna francuska stranka Nacionalno okupljanje (RN) "usmrtila" projekat evropske integracije pobedivši u nedelju na evropskim izborima proevropskog predsednika Emanuela Makrona.

„U nedelju je umro pokret za integraciju, što je Evropska unija uvek ibila“, rekao je Benon u razgovoru za AFPo „istorijskim“ evropskim izborima.

Velike proevropske stranke su u nedelju pretrpele velike gubitke,ali ostaju većinske, dok je zamah desničarskih populista ograničen.

„Francuski predsednik je u septembru 2017. na Sorboni održao vrlo snažan govor o budućim Sjedinjenim Evropskim Državama, a juče je odbijen“, dodao je bivši Trampov strateg i pobornik nacionalističkih populističkih pokreta koji su ojačali na izborima.

Lista Marin Le Pen je u nedelju dobila 23,31 odsto glasovai za 0,9 procentnih bodova pretekla Makronovu Republiku u pokretu.

Benon drži da populističko-nacionalističke stranke imaju potencijal da stvore super grupu koja bi mogla da postane druga najveća u Evropskom parlamentu. Te su stranke sada podeljene u tri grupe: krajnju desnicu u kojoj su RN i italijanska Liga, nacional-konzervativci okupljeni oko poljskog PiS i drugi uključujući stranku Bregzit Najdžela Faraža.

Benon je rekao da je u nedelju uvečečestitao Faražu, kojeg smatra mogućim budućim premijerom Velike Britanije, i italijanskom ministru unutrašnjih poslova Mateu Salviniju, čelniku desne Lige.

Otkako je napustio Belu kuću 2017, Benon se fokusirao na rad s evropskim populistima i osnovao je „Pokret“, svoju ispostavuu Briselu koja podržava populističkei protestne strankena evropskim izborima.

Budući dane želi da ima posla s rasistima i antisemitima, distancirao se od stranaka poput ekstremno desne grčke Zlatne zore i mađarskogJobika, ali naglašava podršku Salvijinu i mađarskom premijeru Viktoru Orbanu.

Uoči evropskih izbora najavljivao je da će desni populistički pokreti osvojiti trećinu mesta u novom sazivu Evropskog parlamenta i izazvati potres u Briselu.

Prema projekcijama budućeg saziva koje se temelje na još uvek preliminarnim rezultatima izbora u 28 članica, proevropske stranke zajedno imaju 510 mandata, 20 manje nego u prethodnom sazivu, dok evroskeptične imaju ukupno 235 poslanika, 22 više nego u prethodnom sazivu.

Ipak dve najjače političke grupe Evropska narodna stranka (EPP), sa 180 mandata i Progresivni savez socijalista i demokrata (PES) sa 135 nemaju više natpolovičnu većinu od 376 poslanika.

Stoga će te dvee srednjostrujaške stranke desnog i levog centra morati da traže koaliciju ili sa Zelenima, koji su u nekim zapadnim članicama ostvarili vrlo dobre rezultate ili liberalima, ili pak s obe stranke.