Netanjahu ne može da formira koalicionu vladu, na pomolu novi izbori

Svet 27. maj 201920:09 > 20:55
Izvor: Sebastian Scheiner/Pool via REUTERS

Izraelski parlament, Kneset, preduzeo je prvi korak ka mogućim ponovnim izborima, glasajući za sopstveno raspuštanje u trenutku kada su u zastoju pregovori koje predvodi premijer Izraela Benjamin Netanjahu da obrazuje novu vladu, nakon parlamentarnih izbora održanih 9. aprila.

Šezdeset pet poslanika izjasnilo se u preliminarnom glasanju za raspuštanje, 43 je bilo protiv i 6 ih se uzdržalo, objavljeno je na veb-sajtu Kneseta. Ishod ovog glasanja ne čini izbore neminovnim, jer će se o toj inicijativi još glasati, a Netanjahuu u sredu uveče ističe rok da se sa svojim potencijalnim saveznicima dogovori o formiranju koalicije, navodi Frans pres.

Nakon izbora u aprilu, predsednik Izraela Ruven Rivlin poverio je dosadašnjem premijeru Netanjahuu zadatak da obrazuje novu vladu. Njemu, međutim, to za sada ne polazi za rukom. Ukoliko predlog zakona o raspuštanju Kneseta bude prihvaćen prilikom konačnog glasanja u sredu u Izraelu se moraju održati novi izbori, što se sada nije desilo. 

Netanjahuu, kako se navodi, izgleda više odgovara mogućnost novih izbora ako ne postigne dogvor sa potencijalnim partnerima, nego da predsednik poveri zadatak za formiranje vlade nekon drugom članu Kneseta. Dogovor o koaliciji je u zastoju zbog nesporazuma između verskih partija i bivšeg ministra odbrane Avigdora Libermana, vođe desničarske sekularne partije Izrael naš dom, o obaveznoj regrutaciji ultraortodoksnih Jevreja. 

Netanjahuu je potrebna podrška i jednih i drugih da bi imao većinu od 65 poslaničkih mandata u Knesetu sa ukupno 120 poslanika.

Predsednik SAD Donald Tramp koji već dugo podržava Netanjahua danas mu je uputio javnu podršku.

„Nadam se da će uspeti obrazovanje izraelske koalicije da Bibi i ja možemo nastaviti da jačamo savezništvo između Amerike i Izraela više nego ikad“, napisao je Tramp, koristeći Netanjahuov nadimak. 

Izraelski komentatori u međuvremenu već pominju 3. septembar kao datum ponovnih izbora.