Izbori za EP: Većina proevropskim strankama, uspeh Le Pen, Salvinija, Orbana

Svet 27. maj 201907:28 > 07:32
Podeli:
Izvor: EMMANUEL DUNAND / AFP

Prema projekcijama budućeg saziva Evropskog parlamenta na osnovu prvih rezultata iz država članica, dve najjače stranke ostaju Evropska narodnjačka partija sa 178 mandata, i socijalisti, sa 153, ali ipak manje nego u dosadašnjem sazivu. Zabeležena je najveća izlaznost u poslednjih 20 godina.

Tokom noći objavljeni su rezultati izlaznih anketa u zemljama članicama.

Koalicija Angele Markel pobedila je u Nemačkoj, dok je Nacionalni front Marin Le Pen u Francuskoj osvojio najviše glasova. Pobedili su i socijalisti u Španiji, kao i Fides Viktora Orbana u Mađarskoj. Ciprasova Siriza poražena je u Grčkoj.

To su podaci na osnovu delimičnih rezultata iz 10 država članica, izlaznih anketa iz 17 članica i predizbornih anketa iz jedne članice.

EPP je osvojio oko 178 mandata, a socijalisti 153, dok su treća po snazi grupa liberali zajedno sa zastupnicima s liste francuskog predsednika Emanuela Makrona, sa 109 mandata, 40 više nego dosad.

Evropa nacija i slobode, u kojoj je Liga Matea Salvinija i Nacionalno okupljanje Marine Le Pen, imala bi 67 mesta, 31 mandat više, a iza nje su Zeleni sa 64 mandata,12 više nego dosad.

Ekstremna desnica u Francuskoj dobila 0,9 odsto više glasova od Makrona

Francuska ekstremno desničarka stranka Nacionalno okupljanje Marin Le Pen dobila je najviše glasova na izborima za Evropski parlament sa 0,9 odsto glasova više od stranke francuskog predsednika Emanuela Makrona, saopštilo je jutros tamošnje Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Prema rezultatima izbora, Makronova Republika u pokretu dobila je 22,41 odsto glasova a stranka Le Penove 23,31 odsto, tako da će obe stranke imati isti broj poslanika, 23, u Evropskom parlamentu posle izlaska Velike Britanije iz članstva u Evropskoj uniji.

Radio Frans Enfo (France Info) ocenio je danas da Le Penova ne bi trebalo mnogo da se raduje jer njena pobeda verovatno neće utiče toliko na Francuze koji manje pridaju znajčaja za Evropski parlament, a više za situaciju u sopstvenoj zemlji.

„Premda pobeda ekstremne desnice predstavlja vrstu revanša za poraz Le Penove u drugom krugu predsedničkih izbora u maju 2017. godine, ipak je teško zamisliti da će se izborni rezultat za EP ponoviti i na narednim predsedničkim izborima u Francuskoj“, ocenio je radio i podsetio da to nije prvi put da na evropskim izborima najviše glasova osvoji stranka koja trenutno nije na vlasti u Francuskoj.  

EPP i socijalisti bez većine

Za natpolovičnu većinu treba imati 376 mandata, te EPP i socijalisti više nemaju većinu koju su imali dosad, ali ako im se pridruže liberali imali bi uverljivu većinu od 440 mandata.

Evropski konzervativci i reformisti u kojoj su dosad najbrojniji bili zastupnici iz britanske Konzervativne stranke dobijaju 60 mesta, 19 manje.

Dosadašnji zastupnički klub Evropa slobode i neposredne demokratije, u kojem su italijanski antisistemski pokret Pet zvezdica i stranka Bregzit Najdžela Faraža imao bi 42 mandata koliko ih je imao i dosad.

Ujedinjena evropska levica – Nordijska zelena levica (GUE) dobila bi 40 mesta, 12 manje nego dosad.

Krajnja desnica, populističke antievropske stranke i umereni evroskeptici iz ECR-a ukupno imaju 169 mandata.

U Poljskoj je ubedljivo sa 46 odsto glasova pobedila vladajuća stranka Pravo i Pravda Jaroslava Kačinjskog, ali gotovo isto toliko glasova osvojile su proevropske stranke, demokratska opozicija udružena u Evropsku koaliciju i nova stranka Proleće.

Uprkos demonstracijama desetina hiljada Čeha protiv vlade poslednjih mesec dana, u Češkoj je trijumfovala vladajuća stranka ANO premijera Andreja Babiša dok su izbori doneli sumrak tradicionalnih stranaka, pošto parnter u vladi, Češka socijaldemokratska stranka prvi put neće imati nijednog poslanika u EP.