Tramp drugog dana posete Japanu gledao sumo rvanje i igrao golf sa Abeom

Svet 26. maj 201918:01 > 18:04
Izvor: REUTERS/Jonathan Ernst

Predsednik SAD Donald Tramp prisustvovao je u okviru posete Japanu, finalu turnira u sumo rvanju u Tokiju, gde je pobedniku uručio specijalan američki kup.

Tramp, njegova žena Melanija, Abe i njegova supruga Akie, posmatrali su sa oko 11.500 gledalaca na stadionu Rijogoku Kokugikan sumo rvače, a na kraju meča je Tramp, prvi američki predsednik koji učestvuje u ovakvoj ceremoniji, šampionu Asonojami predstavio trofej „Predsedničkog kupa“.

REUTERS/Jonathan Ernst

Abe pokušava da umiri Trampa zbog rastućih napetosti u trgovini politici dve države i pretnji uvođenjem carina na japanske automobile i auto delova. Japan se suočava i sa stalnom vojnom pretnjom Severne Koreje, što je pojačano posle nedavnog Trampovog očiglednog ignorisanja testova korejskih raketa kratkog dometa koje bi mogle da pogode Japan.

Ranije danas, Abe je srdačno dočekao Trampa u klubu Mobara južno od Tokija, na petoj partiji golfa otkako je Tramp postao predsednik. Odigrali su 16 rupa, a pridružio im se i japanski profesionalni igrač Isao Aoki.

Japansko sumo udruženje uvelo je neke sigurnosne mere zbog Trampovog prisustva, uključujući prodaju manje jednodnevnih karata i zabranu rituala bacanja jastuka na kojima sede kao izraz nezadovoljstva.

Veći deo vremena Tramp je sedeo sa prekrštenim rukama, a kada se meč završio, otišao je u prsten noseći tamne papuče, jer su cipele zabranjene, da pobedniku uruči kup.

Tramp je čitao sa svitka hvaleći Asonojamino „izvanredno dostignuće“. Podigao je težak kup za koji Bela kuća kaže da je visok 1,4 metra i težak oko 30 kilograma i predao ga Asonojami uz pomoć zvaničnika. Abe je šampionu uručio drugi trofej, dok je treći Asonajamin trofej sponzorisao car.

Predsednik SAD je dobio trofej za sumo pobednika koji su japanski mediji neformalno nazvali „Trampov kup“.

Njega očekuje još jedna počast u ponedeljak kada bi trebalo da postane prvi strani lider koji će upoznati novog japanskog cara Naruhita koji je došao na presto 1. maja.

Japan’s Cabinet Public Relations Office via Kyodo/via REUTERS

„Imali smo priliku da iskreno razmenimo stavove u ugodnoj atmosferi. Bilo je prelepo“, rekao je Abe reporterima kada se vratio u kancelariju sa golfa. On je na Tviteru objavio Trampovu i njegovu sliku kako se smeju na zelenoj površini.

Tramp je tvitovao da se „odlično zabavio na sastanku sa premijerom Abeom Šinzom“.

On se osvrnuo i na unutrašnju politiku SAD, rekavši da su mu „brojni japanski zavničnici rekli“ da bi demokrate radije gledale SAD kako propadaju, nego da vide njega ili republikansku partiju kako uspevaju.

Tradicija govori da su američki predsednici i kandidati izbegavali bavljenje unutrašnjom politikom dok su u inostranstvu, ali Tramp se ne pridržava toga. On je takođe objavio negativan tvit o demokratskom rivalu Džou Bajdenu, bivšem potpredsedniku SAD.

Tramp je potcenio nedavne severnokorejske serije testova raketa kratkog dometa i pokušao je da ublaži očekivanja da će Abe i on na sastanku u ponedeljak ostvariti značajan napredak po pitanju problema sa trgovinom dve države.

Tramp je zahtevao bilateralni sporazum sa Tokijom otkako su se SAD pre dve godine povukle iz sporazuma Trans-pacifičko partnerstvo, iako analitičari ne očekuju napredak na tom polju u toku ovog putovanja.

„Napravljen je veliki napredak u našim trgovinskim pregovorima sa Japanom. Poljoprivreda i govedina su u igri. Čekaćemo da prođu izbori u julu gde očekujem velike brojke“, napisao je Tramp, misleći na predstojeće parlamentarne izbore u Japanu.

Tramp je zapretio Japanu novim carinama na uvoz automobila i auto delova, navodeći nacionalnu bezbednost kao razlog. On je rekao da će uvesti takse ukoliko SAD ne uspeju da dobiju koncesije iz Japana i Evropske unije. Japanski trgovinski suficit sa SAD porastao je za gotovo 18 odsto, na 723 milijarde jena (6,6 milijardi dolara).