Džonson: Britanija će 31. oktobra napustiti Evropsku uniju

Svet 24. maj 201920:50 > 20:52
Izvor: REUTERS/Francois Lenoir

Bivši ministar inostranih poslova Velike Britanije Boris Džonson, koji je najozbiljniji kandidat Konzervativne partije da zameni premijerku Terezu Mej, uzjavio je da će Ujedinjeno Kraljevstvo napustiti Evropsku uniju 31. oktobra.

Napustićemo Evropsku uniju 31. oktobra, sa sporazumom ili bez njega. Novi premijer će imati priliku da stvari radi na drugačiji način, rekao je Džonson, prenosi BBC.

POVEZANE VESTI:

On je istakao da će glavni posao budućeg premijera biti da obezbedi izlazak iz EU na pravi i odgovarajući način i da konačno završi priču sa Bregzitom.

Pored toga, moramo se pobrinuti da osiguramo dinamičan, ali i socijalno prihvatljiv konzervatizam kojim ćemo pobediti laburiste, poručio je Džonson.

Nakon današnje izjave Tereze Mej da će podneti ostavku, iz Konzervativne partije ja saopšteno da bi posao oko izbora njenog naslednika mogao da bude okončan do kraja jula.

Mej će do tada nastaviti da vodi vladu, pa će tako početkom juna ugostiti američkog predsednika Donalda Trampa, koji je danas poručio da mu je veoma žao zbog ostavke britanske premijerke.