Europol: Uhapšene 22 osobe pri rasturanju velike kriminalne grupe

Svet 22. maj. 201913:28 > 13:30
Podeli:
Izvor: Shutterstock

Velika evropska mreža organizovanog kriminala rasturena je u zajedničkoj operaciji više evropskih policija, tokom koje je uhapšeno oko dvadeset osumnjičenih, saopštila je evropska policija Europol.

Ta međunarodna kriminalna grupa, opisana kao „visoko profesionalna i opasna“ uzela je oko 680 miliona evra između 2017. i 2019. godine, saopštila je ova evropska policijska organizacija sa sedištem u Hagu.

Operacija nazvana ‘ledolomac’ (Icebreaker) najveća je operacija ovog tipa u Evropi protiv organizovanog kriminala, i pogađa državljane Litvanije i drugih zemalja uključene u trgovinu drogom, cigaretama, ubistvima i pranju novca u velikom obimu, naveo je Europol.

Više od 450 policajaca u Poljskoj, Velikoj Britaniji, Litvaniji i Španiji sprovelo je prošle nedelje između 15. i 16. maja simultane racije protiv članova te kriminalne organizacije.

Osumnjičeni šef grupe, 48-ogodišnji Litvanac uhapšen je u Španiji, dok je još 21 osumnjičena osoba uhapšena u Velikoj Britaniji, Poljskoj, Litvaniji i Španiji.

Policija je pretresla 40 kuća gde su zaplenjeni novac, dijamanti, zlato, nakit i luksuzni automobili u vrednosti od osam miliona evra, naveo je Europol.

Ta kriminalna grupa ustanovila je trgovinu drogom i cigaretama u Velikoj Britaniji i prebacivala novac u Poljsku i zatim ga prala u Španiji i drugim zemljama, uglavnom preko investicija u nekretnine.