Izraelska ministarka kulture: Palestinska zastava na Madoninom nastupu je greška

Svet 19. maj 201914:37 > 14:51
Podeli:
Izvor: Courtesy Orit Pnini for KAN/Handout via REUTERS

Izraelska ministarka kulture Miri Regev izjavila je da je palestinska zastava na leđima Madoninih igrača tokom gostovanja u finalu nadmetanja za Pesmu Evrovizije sinoć u Tel Avivu bila "greška".

„To je bila greška, ne možemo mešati politiku i kulturni događaj sa svim dužnim poštovanjem Madone“, rekla je Regav pre sednice Vlade Izraela. 

Ta ministarka se 2017. godine na Filmskom festivalu u Kanu pojavila u haljini koja je označena provokativnom, jer je na njoj bila panorama Jerusalima s džamijom Kupolom na steni u sredini, što je ocenjeno kao izražavanje političkog stava. Ministarka je rekla da je želela da haljina izrazi lepotu Jerusalima, kako je navedeno „povodom 50-godišnjice oslobođenja i ujedinjenja Jerusalima“.

POVEZANE VESTI

 Izrael je okupirao istočni deo Jerusalima u kojoj se nalaze džamije Al-Aksa i Kupola na steni u Šestodnevnom ratu 1967. godine.

Veći deo međunarodne zajednice nikada nije priznao aneksiju, ali je predsednik SAD Donald Tramp u decembru 2017. priznao Jerusalim kao glavni grad Izraela i premestio tamo ambasadu svoje zemlje iz Tel Aviva.

Pop ikona Madona suprotstavila se pozivama na bojkot nastupa na Evroviziji koji su uputili propalestinski aktivisti, tvrdeći da činjenica što je Tel Aviv domaćin nadmetanja zataškava realnost izraelsko-palestinskog sukoba. Ona je na gostovanju uputila poruku: „Nikada ne smemo potceniti moć muzike da sjedini ljude“. 

Ostalo je navodno nejasno da li je bila svesna činjece da će neki njeni plesači uskoro izaći na binu u odeći s izraelskim i palestinskim zastavama na leđima, preneo je Frans pres. Uz to je grupa iz Islanda Hatari, poznata po svom protivljenju izraelskoj okupaciji palestinskih teritorija, za vreme glasanja pokazala transparente sa bojama palestinske zastave što je izazvalo zvižduke u publici.

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu čestitao je holandskom kolegi Marku Rutu na pobedi pevača Dankana Lorensa.

„Čestitke Marku, čestitke Holandiji i naredne godine u Amsterdamu“, rekao je Netanjahu pre početka sednice svoje vlade.