Huti zauzeli predsedničku palatu u Adenu

Svet 02. apr. 201516:12 > 16:18
Podeli:
Izvor: Reuters/Mohamed al-Sayaghi

Pobunjeni Huti u Jemenu pojačali su danas pritisak u cilju stavljanja pod punu kontrolu lučki grad Aden i osvojili predsedničku palatu u gradu posle oštrih sukoba u centru, gde su poginule 44 osobe.

Najmanje 44 osobe je ubijeno u sukobima između pobunjenika i pristalica jemenskog predsednika Abed Rabo Mansur Hadija, saopštili su zdravstveni i vojni zvaničnici.

Prema istim izvorima, 18 civila i šest pripadnika lokalne milicije, koji su se odupirali najezdi pobunjenika na Aden su ubijeni. Vojni zvaničnik je naveo da je 20 boraca iz redova Huta takođe ubijeno u sukobima u južnoj jemenskoj luci, prenela je agencija AFP.

Pobunjenici su osvojili palatu „Mašik“ iz kolonijalnoj doba, smeštenu na vrhu kamenog brda koje uranja u Arapsko mor,e koja je na kratko bila sedište predsednika Abed Rabo Mansur Hadija, pošto je pobegao iz kućnog pritvora u Sani, da bi pre nedelju dana otputovao „u jednom pravcu“ u Saudijsku Arabiju.

Veliki uspeh šiitskih pobunjenika usledio je uprkos jednonedeljnim vazdušnim udarima koalicije pod kontrolom Saudijske Arabije, u nastojanju da zaustave napredovanje Huta, dodaje Rojters.

Izvor : EPA

Više desetina vojnika iskrcalo se danas u Adenu, nekoliko sati nakon što su Huti ušli u sam centar tog grada na jugu Jemena, kazali su svedoci i zvaničnici. Nije odmah bilo moguće odrediti državljanstvo iskrcanih trupa, ali koalicija, predvođena Saudijskom Arabijom, koja pokušava da zaustavi Hute, kontroliše vode oko Adena.

Međutim, iz koalicionih snaga tvrde da to nisu Saudijci, već mogu da budu snage koje podržavaju bivšeg predsednika Ali Abdulaha Saleha. I zvaničnik jemenske vlade tvrdi da se kopnene snage nisu iskrcale u Adenu, pošto su svedoci i stanovnici obelodanili da su se trupe iskrcale u južnoj gradskoj luci.

Al Kaida napala zatvor

Dva čuvara i petorica zatvorenika ubijeni su kada su pripadnici organizacije Al-Kaida upali u zatvor u severoistočnom delu Jemena, oslobodivši pri tom više stotina zatvorenika, uključujući i jednog od svojih lidera, rekli su bezbednosni zvaničnici.

Kalid Batarfi, jedan od lidera Al-Kaide koji u zatvoru već više od četiri godine, je među 300 zatvorenika koji su pobegli iz zatvora u provinciji Hadramavt, rekli su zvaničnici za AFP.