Tajvan prvi u Aziji legalizovao istopolne brakove

Svet 17. maj. 201913:57 > 14:00
Podeli:
Izvor: REUTERS/Tyrone Siu

Parlament Tajvana je glasao za legalizaciju istopolnih brakova, što predstavlja prvi takav slučaj u Aziji i podstrek za LGBT aktiviste.

Pod pritiskom LGBT grupa, ali i verskih organizacija koje su se protivile legalizaciji, poslanici su usvojili najveći deo vladinog predloga zakona koji istopolnim parovima daje mnoga prava u oblasti poreza, osiguranja i starateljstva nad decom, dostupna muško-ženskim parovima.

Hiljade ljudi, među kojima je bilo i istopolnih parova, okupile su se po kiši ispred parlamenta uoči glasanja. Mnogi su nosili transparente u duginim bojama na kojima je pisalo „Glasanje ne može da bude neuspešno“.

Oko 50 protivnika novog zakona sedelo je pod šatorom ispred parlamenta, gde su držani govori u prilog braka kao zajednice isključivo muškarca i žene.

Ustavni sud Tajvana zaključio je u maju 2017. godine da tajvanski ustav dozvoljava istopolne brakove i dao parlamentu rok od dve godine da promeni zakone.

Prihvatanje veza homoseksualaca i lezbejki ;na Tajvanu počelo je 90-ih godina prošlog veka kada su lideri danas vladajuće Demokratske napredne stranke promovisali to pitanje kako bi se Tajvan izdvojio u Aziji kao otvoreno društvo.

Iako ga Kina smatra delom svoje teritorije, Tajvan je demokratija s razvijenim civilnim društvom.