Lubic bio na jakom leku protiv anksioznosti?

Svet 02. apr. 201515:55 > 16:00
Podeli:
Izvor: EPA

Kopilot Andreas Lubic, koji se sumnjiči za obaranje aviona nemačke kompanije "Džermanvings" u francuskim Alpima, u to vreme je uzimao jak lek protiv anksioznosti, za koji, prema rečima lekara, postoji pojačan rizik od suicida.

Nekoliko sati posle pojavljivanja ovih tvrdnji u nemačkom listu „Bild“, nemački zvaničnici su najavili osnivanje specijalne jedinice koja će ispitati bezbednosna pitanja poput mehanizma vrata na kokpitu i da li treba uvesti strože medicinske testove, kako bi se otkrili piloti koji imaju probleme sa mentalnim zdravljem.

Lubicu (27) je prepisan anksiolitik Lorazepam, koji je toliko snažan da se pacijentima ne savetuje da voze automobil, a kamoli putnički avion, prenosi „Dejli mejl“. Medicinski stručnjaci navode i da lek na početku tretmana može da poveća rizik od samopovređivanja.

Lubicu je lek prepisan za „depresiju, anksioznost i napade panike“ u sedmicama koje su prethodile nesreći.

Istražitelji navode da se Lubic zaključao u kabini „erbasa A320“ ostavivši pilota ispred vrata, pre nego što je namerno udario letelicom u planinu, moguće zbog samoubilačkih sklonosti ili straha da će izgubiti pilotsku dozvolu.

Nemački ministar saobraćaja Aleksander Dobrint sastao se danas sa predstavnicima Udruženja nemačke avijacije, koje zastupa nemačke aviokompanije. Govoreći u Berlinu, Dobrint je najavio osnivanje specijalne jedinice, koja će ispitati, između ostalog, da li je neophodno uvesti dodatne mere na proveri mentalnog zdravlja pilota.

U međuvremenu, istražitelji su pronašli mobilne telefone, među delovima olupine aviona, ali su naveli da oni tek treba detaljno da budu ispitani.

Avion „erbas A320“ srušio se 24. marta u Alpima na jugu Francuske, 100 kilometara severno od Nice, dok je leteo iz Barselone u Diseldorf, a u nesreći je život izgubilo 144 putnika i šest članova posade.