Meksiko pravi bazu podataka o masovnim grobnicama

Svet 15. maj. 201908:41 > 08:46
Podeli:
Izvor: Tanjug / AP, Marco Ugarte

Meksiko je saopštio da će kreirati bazu podataka sa svim masovnim grobnicama otkrivenim poslednjih godina, tokom talasa nasilja narkokartela.

Predsednik Andres Manuel Lopes Obrador naveo je juče da je broj ilegalnih grobnica koje iskopavaju kriminalne grupe porastao više puta tokom tog „veoma tužnog perioda za Meksiko“.

On je kritikovao svoje prethodnike zbog tog „nasleđa“, posledice pre svega vojne ofanzive protiv šverca droge pokrenute 2006, koju je pratio porast nasilja u celoj zemlji.

„Treba da informišemo javnost o ilegalnim grobnicama. Iako je to bolno, treba da znamo šta se zaista desilo i šta se, nažalost, i dalje dešava“, rekao je Obrador tokom reovne konferencije za medije.

Zamenik ministra unutrašnjih poslova Alehandro Ensinas precizirao je da će u bazi biti podaci o grobnicama otkrivenih u poslednjih 20 godina.

Do sada je postojao samo registar Nacionalne komisije za ljudska prava, u koji je od 2007. do 2016. upisano 855 masovnih grobnica s 1.548 tela u njima.

Ensinas je, medjutim, rekao da nezavisna istraživanja pokazuju da je taj broj mnogo veći. Novinarska istraga je ustanovila postojanje 1.978 grobnica s ukupno 2.884 tela.

„Prioritet je da se leševi tretiraju s dostojanstvom, identifikuju i predaju porodicama“, naveo je Ensinas.

Prema podacima meksičkih vlasti, u toj zemlji se kao nestalo vodi više od 40.000 ljudi, a od 2006. je zabeleženo više od 250.000 ubistava.

Predsednik Obrador je obećao novu strategiju u borbi protiv nasilja, pre svega formiranjem Nacionalne garde od 80.000 ljudi. Međutim, njegova odluka da na čelo te formacije stavi vojnika izazvala je oštre kritike.