SAD poslale ratni brod na Bliski istok

Svet 11. maj 201910:04 > 10:06
Izvor: Reuters

Pentagon je saopštio da je na Bliski istok poslat brod sa borbenim vozilima, pre svega amfibijama, i jednom baterijom protivraketnog sistema "patriot" koji će se tamo pridružiti nosaču aviona "Abraham Linkoln", ranije poslatom zbog navodnih pretnji o napadu iz Irana.

 Na brodu „Arlington“ se nalaze marinci, amfibijska vozila i druga konvencionalna oprema za iskrcavanje i helikopteri, kao i baterija PVO sistema „patriot“.

„Ta oprema će se pridružiti borbenoj grupi nosača „Abraham Linkoln“ i specijalnoj jedinici bombardera u regionu Bliskog istoka kao reakcija na nagoveštaje o ubrzavanju iranskih priprema za ofanzivne operacije protiv američkih snaga i naših interesa“, navedeno je u saopštenju ministarstva odbrane.

Pentagon je precizirao da „nastavlja s bliskim nadgledanjem aktivnosti iranskog režima, njihove vojske i njihovih prijatelja“, istovremeno dodavši da „ne želi sukob s Iranom“.

Na položaju smo i spremni da branimo američke snage i interese u regionu“, navedeno je u saopštenju. Slanje u Persijski zaliv „Abrahama Linkolna“ i bombardera B-52 u nedelju je objavila Bela kuća.