U koledžu u Keniji 15 poginulih, mnogi studenti taoci

Svet 02. apr. 201508:31 > 12:56
Podeli:
Izvor: REUTERS/Stringer

U napadu u studentskom gradu u Garisi na severoistoku Kenije danas je, prema najnovijim informacijama, poginulo 15 ljudi, a 29 je povređeno, dok su neki studenti uzeti za taoce.

Esktremistička organizacija Al Šabab, povezana s Al Kaidom, preuzela je odgovornost za napad.

Policija i vojska su opkolile studentski grad, gde borba s napadačima i dalje traje.

Prema rečima očevidaca, grupa maskiranih napadača upala je u studentski grad pre zore i počela nasumice da puca. Neki studenti su ostali u svojim sobama, dok su neki pokušali da beže dok su napadači pucali na njih, preneo je AP.

Nestalo 550 studenata

Zvaničnici kenijskog ministarstva unutrašnjih poslova saopštili su da se 550 studenata vodi kao nestalo u kampusu koji ima ukupno 815 studenata.

Jedan od studenata je rekao da je bilo najmanje pet teško naoružanih napadača.

Kako prenosi Bi-Bi-Si, portparol ekstremista izjavio je da su odvojeni muslimanski taoci od nemuslimana i da je 15 muslimana oslobođeno. Nije poznato koliko studenata napadači drže zarobljeno, a kenijski Crveni krst je saopštio da je 50 studenata oslobođeno.

„Kad su naši ljudi stigli pustili su muslimane… držimo druge kao taoce“, rekao je portparol grupe Al Šabab za agenciju Frans pres.

Prema kenijskoj policiji napadači su se zatvorili u studentskom domu.

Nacionalni operativni centar za katastrofe saopštio je da je povređeno 29 ljudi, od kojih je četvoro u kritičnom stanju. Većina njih je imala prostrelne rane, a neki sa težim povredama su prebačeni u glavni grad Najrobi.

Prema saopštenju tog centra, tri od četiri spavaonice su evakuisane.

Prema podacima policije, od 2012. do 2014. u napadima Al Šababa u Keniji poginulo je 312 ljudi. U istom periodu u Garisi je ubijeno 38 osoba, a 149 je ranjeno.

U severnim i istočnim područjima Kenije koji se graniče sa Somalijom česti su napadi islamističke grupe Al Šabab, povezane s Al Kaidom. Ta teroristička organizacija je obećala da će se osvetiti Keniji jer pomaže somalskim vlastima u borbi protiv ekstremista.

Kenija je svoje snage poslala u Somaliju 2011, posle prekograničnih napada.