Palestinski zvaničnici: Izrael i Hamas postigli dogovor o prekidu vatre

Svet 06. maj 201909:40 > 09:43
Izvor: REUTERS/Ibraheem Abu Mustafa

Palestinski zvaničnici izjavili su da je postignut dogovor o prekidu vatre s Izraelom da se okonča najnovija eskalacija nasilja u Pojasu Gaze i na južnoj izraelskoj teritoriji.

„Prekid vatre će početi danas u 4.30“, rekao je neimenovani palestinski zvaničnik koji je upoznat s dogovorom, prenose izraelski mediji.

Drugi zvaničnik je potvrdio postizanje dogovora, kao i TV stanica Hamasa, islamske ekstremističke organizacije koja vlada Gazom.

Frans pres navodi da je jedan od zvaničnika koji su potvrdili prekid vatre iz Hamasa, a drugi iz Islamskog džihada. Jedan anonimni egipatski zvaničnik je takođe potvrdio dogovor.

POVEZANE VESTI

Izraelska vojska nije komentarisala ove navode, već je smo saopštila da se ukidaju mere uvedene za zaštitu stanovnika Izraela od jutros u 7.00. Raketne vatre i izraelskih kontraudara u međuvremenu nije bilo.

Za dva dana sukoba, kakvi se ne pamte od rata između dve strane 2014. godine, 690 raketa je ispaljeno iz Gaze na Izrael, a izraelska vojska napala 350 „terorističkih meta“ u poslednjih 48 sati, kako je jutros navedeno. Izraelski protivraketni sistem Gvozdena kupola presreo je 240 raketa.

U pojasu Gaze ubijeno je 23 ljudi, uključujći dve trudnice, dve bebe i devet ekstremista. U raketiranju su na izraelskoj strani poginula četiri Izraelca.

Lider izraelske opozicije Beni Ganc, glavni rival premijera Izraela Benjamina Netanjahua na izborima održanim 9. aprila, kritikovao je dogovor o prekidu vatre.

Taj bivši komandant izraelske vojske je rekao da je moć zastrašivanja s Hamasom izgubljena i da se najnovija eskalacija nasilja završila u „još jednoj predaji uceni Hamasa i terorističkih organizacija“.

Prema njegovoj oceni sve što je Vlada Izraela učinila je da utre put narednoj rundi sukoba. 

On je upozorio da će odgovor biti oštar ako se nasilje obnovi.

Novinska agencija u Gazi je javila da će Izrael na osnovu dogovora biti obavezan da primeni ranija razumevanja postignuta između dve strane.

Obnoviće se dozvola za ribolov u zoni od 22 kilometra od obale Sredozemnog mora u Gazi i humanitarnim organizacijama će biti dozvoljeno da obezbeđuju pomoć palestinskim porodicama na toj teritoriji, javila je agencija.

Predsednik SAD Donald Tramp je prethodno na Tviteru objavio podršku Izraelu.

„Još jednom Izrael je suočen s baražnim smrtonosnim raketnim napadima terorističkih organizacija Hamasa i Islamskog džihada. Mi podržavamo Izrael 100 odsto u njegovoj odbrani svojih građana“, napisao je Tramp.

Još sinoć su izvori bliski Hamasu rekli da su naredni sati ključni za postizanje zatišja i da se pregovora indirektno u Kairu, posredstvom Egipta, a da je odluka u rukama Izraela.